Problemele bancilor irlandeze, in atentia FMI

Miercuri, 17 Noiembrie 2010, ora 09:21
1146 citiri
Problemele bancilor irlandeze, in atentia FMI

Irlanda, Comisia Europeana, BCE si FMI discuta despre rezolvarea problemelor grave ale bancilor irlandeze, a declarat marti comisarul pentru Afaceri Economice Olli Rehn, care mizeaza pe sustinerea zonei euro, transmite AFP, citat de Mediafax.

'Comisia lucreaza impreuna cu BCE si FMI si, bineinteles, cu autoritatile irlandeze in vederea rezolvarii gravelor probleme ale sectorului bancar irlandez", a afirmat Rehn la sosirea la reuniunea ministrilor de Finante din zona euro (Eurogroup) de la Bruxelles.

El a adaugat ca se asteapta la sustinerea proiectului de catre Eurogroup.

Situatia bancilor irlandeze si amploarea deficitului public provoaca temeri tot mai mari pe pietele financiare, unde dobanzile obligatiunilor Irlandei au atins un nivel record si pot provoca un efect de contagiune.

Spre deosebire de situatia Greciei, Rehn a lasat sa se inteleaga ca in cazul Irlandei nu este avut in vedere un ajutor bugetar.

"Datoria suverana a Irlandei este bine finantata, pana la jumatatea anului viitor", a spus el.

Rehn a aratat ca adevaratele probleme sunt legate de sectorul bancar irlandez, care sunt interconectate cu problemele bugetare.

"Nu putem separa complet cele doua probleme si din acest motiv, discutam despre situatia generala a economiei irlandeze si ne concentram pe sectorul bancar si sistemul financiar", a explicat el.

Comisarul a respins totodata aprecierile alarmiste referitoare la viitorul zonei euro.

"Nu este o problema de supravietuire a euro, ci de o problema grava a sectorului bancar irlandez", a spus Rehn.

Presedintia belgiana a UE a subliniat la randul ei dificultatile specifice ale sectorului bancar din Irlanda.

"Am inteles preocuparile referitoare la aceasta situatie. Vom asculta comentariile tuturor partilor, irlandezi, portughezi sau greci, si vom vedea daca va fi necesar sa organizam ceva", a declarat ministrul belgian de Finante, Didier Reynders.

El a aratat ca pentru a debloca un ajutor european este necesara o cerere oficiala din partea statului implicat, ceea ce nu s-a intamplat inca, in cazul Irlandei.

#banci, #probleme, #irlanda, #fmi, #ce, #bce, #olli, #rehn , #stiri FMI