Profesorii scapa de disponibilizari

Vineri, 10 Aprilie 2009, ora 14:06
1982 citiri
Profesorii scapa de disponibilizari

Ministrul Ecaterina Andronescu a declarat, pentru NewsIn, ca bugetul Educatiei va fi redus cu 811,9 milioane de lei, ceea ce reprezinta fondul pentru indexarea cu 5% a salariilor profesorilor, si a subliniat ca nu se vor face disponibilizari in sistem, iar majorarile vor fi recuperate in septembrie.

"Cele 811,9 milioane de lei nu inseamna disponibilizari sau scaderea salariilor, ci reprezinta fondul pentru indexarea de 5% (prevazuta initial pentru aprilie, n.r.) , pe care speram sa il recuperam in septembrie. Este adevarat ca nu se iau bani doar de la salarii, ci si de la investitii, dar sumele sunt mici si se refera numai la sectoare unde pot fi inlocuite cu fonduri europene din programe de finantare", a explicat, vineri, ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu.

Surse sindicale spun ca ultima varianta de rectificare, care prevede si diminuarea bugetului Educatiei, urmeaza sa fie aprobata sambata, intr-o sedinta extraordinara, "pentru ca de ea depinde si acordul cu FMI". Presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, a anuntat joi ca Ordonanta de punere in aplicare a acordului cu FMI si Banca Mondiala va fi discutata intr-o sedinta de Guvern sambata, adaugand ca documentul va contine si o anumita rectificare bugetara.

Andronescu: Majorarea salariilor profesorilor cu 50% se va face in ianuarie 2010

Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a declarat, vineri, pentru NewsIn, ca majorarile salariale de 50% pentru cadrele didactice prevazute prin Legea 221/2008 vor intra in vigoare in ianuarie 2010, cand criza economica nu va mai avea efecte atat de grave asupra economiei.


"Acum se afla in Parlament Ordonanta 151/2008 care anuleaza legea majorarii salariilor. Vrem sa renuntam la aceasta ordonanta si sa revenim la Legea 221/2008, pentru ca oricum nu este corect sa aducem salariile cadrelor necalificate la acelasi nivel cu cel al profesorilor calificati, asa cum prevede masura legislativa in vigoare. Dar cresterile salariale aduse de Legea 221 se vor aplica in ianuarie 2010, cand efectele crizei economice vor fi mai putin agresive", mai spune ministrul Andronescu.

#Andronescu, #educatie, #buget, #disponibilizari, #salarii, #majorare, #FMI , #stiri FMI