"Programul de austeritate a esuat total. FMI ar trebui sa recunoasca"

Luni, 31 Ianuarie 2011, ora 00:36
3510 citiri
"Programul de austeritate a esuat total. FMI ar trebui sa recunoasca"

"Dupa opinia mea, programul de austeritate a esuat total. A nu avea niciun fel de crestere economica, ci dimpotriva prabusire economica mai puternica, a mari inflatia, a mari somajul, a nu se intampla nimic pozitiv in economie este o esuare absoluta. Fondul Monetar International, daca ar avea bun simt, ar trebui s-o recunoasca", a declarat fostul ministru Eugen Nicolaescu, intr-un interviu acordat Bloombiz.ro.

Cere FMI sa vindem CEC? Care este interesul nostru in aceasta privatizare?

Interesul nostru nu este si cel al FMI. Eu raman la parerea ca privatizarea CEC nu este oportuna.

Daca ea n-a fost oportuna in 2007-2008 cand, in general, companiile financiare se vindeau foarte bine, acum este cu adevarat inoportuna.

Este totodata si o prostie ca un stat sa nu poata sa aiba macar o banca cu care sa poate sa-si realizeze diverse politici.

FMI si cu BM sunt cele care in toata lumea au considerat ca panaceu privatizarea la modul general si, in acelasi timp, privatizarea speciala a sectorului bancar.

Ceea ce cred ca face mai flexibila actiunea acestor doua organizatii, in orice tara din lume.

De ce trebuie sa cerem voie FMI si UE ca sa capitalizam CEC si sa sustinem cu credite ieftine industria si agricultura?

Aici este vorba de politici europene, despre tratatul de aderare. Atunci cand am dorit sa fim membri ai UE stiam ce ne asteapta, stiam ca vom avea o serie de constrangeri.

Capitalizarea unei firme de stat inseamna ajutor de stat, iar el nu poate fi dat decat in anumite conditii, conform procedurilor europene.

Dar cred ca se pot gasi o serie de politici care sa nu afecteze acest tratat. Va dau un simplu exemplu: o serie de companii romanesti se pot uni si pot, impreuna cu o banca de stat cum este CEC, sa stabileasca politici proprii.

Vrea FMI sa vindem toate societatile de stat viabile pentru a acoperi deficitul bugetar?

Eu cred ca FMI nu este neaparat interesat de deficitul nostru bugetar ci de a avea o economie strict privata in care statul sa fie slab si in care politicile FMI sa se realizeze mult mai usor.

Cu cat avem companii de stat mai puternice, conduse performant si nu politic asa cum se intampla astazi, cu atat statul va fi mai puternic din punct de vedere economic si va putea sa fie o sursa credibila pentru finantatorii externi.

Avem exemple nenumarate in lumea asta. Etatizarea in Franta este in continuare destul de puternica, iar economia cea mai capitalista din lumea asta, cea americana, si-a permis sa capitalizeze banci de stat.

Acelasi lucru s-a intamplat si in Anglia sau Franta. Acolo se poate, dar in Romania, FMI nu accepta asa ceva.

Credeti ca este o greseala sa privatizam sau sa vindem pachete de actiuni la CEC Bank, Tarom sau Posta Romana, in aceasta perioada?

Eu pornesc de la faptul ca nu ma intereseaza daca este capital de stat sau privat, 100% sau amestecat, ci felul  managementului de acolo.

Daca statul va fi, in continuare, indiferent la ce se intampla in domeniul economic, atunci sigur ca vom avea o presiune permanenta: "privatizati acele societati ca sunt prost conduse si produc pagube".

Daca statul va fi responsabil si va numi chiar un management privat la o companie de stat, pe criterii de performanta cu responsabilitati si chiar cu penalitati pentru acel management, probabil ca acele companii de stat vor deveni performante.

Cat timp aduci profit si maresti gradul de incredere in capitalul pe care-l are Romania, toata lumea va privi cu respect.

FMI a recunoscut ca este dezamagit de absenta cresterii economice in Romania dupa programul de austeritate. In ce proportie a esuat programul de auteritate impus de FMI?

A aflat si FMI ce stia Romania de mult. Dupa opinia mea, programul de austeritate a esuat total.

A nu avea niciun fel de crestere economica, ci dimpotriva prabusire economica mai puternica, a mari inflatia, a mari somajul, a nu se intampla nimic pozitiv in economie este o esuare absoluta. Fondul Monetar International, daca ar avea bun simt, ar trebui s-o recunoasca.

Cand spun FMI, nu ma refer la organizatie in sine, ci la reprezentantii care vin in Romania, pe care board-ul FMI ar trebui sa-i ia un pic sa-i scuture, sa-i schimbe si sa spuna "voi sunteti incompetenti, cu voi acasa!". Dar corb la corb nu-si scoate ochii.

Pana acum au fost doar ajustari. Credeti ca FMI va fi mai flexibil in acest an si va permite luarea de masuri care sa ajute mediul de afaceri?

Nici macar ajustari. Eu cred ca au fost prostii economice facute pe planuri si scenarii care au dat gres si in alte tari, n-au invatat nimic din aceste politici paguboase si le experimenteaza peste tot din punct de vedere strict aritmetico-contabil, fara sa aiba in vedere ca o economie functioneaza si dupa alte principii.

Nu cred ca FMI va fi mai flexibil, pentru ca nu poate, nu e in filosofia lui. Este pur si simplu o institutie strict birocrato-economica.

Sigur, e nevoie de ea cand esti la pamant, cand nu ai alte solutii, dar cand in Romania exista potential foarte mare, atunci trebuie sa cautam in curtea noastra rezolvarea problemelor, fara a apela la FMI.

Exista riscul sa nu se reia cresterea in 2011?

A incercat FMI sa fie profet si in 2009 si in 2010, dar a gresit.

Va spun ca dupa exemplele ultimilor doi ani, nici in 2011, din cauza faptului ca nu exista niciun fel de masura de stimulare economica, nu se va relua cresterea economica. Daca vom avea o crestere zero, ar trebui sa fim multumiti.

Eu cred ca nu trebuia sa mergem pe mana FMI deloc dar actualii guvernanti nu doresc decat sa aplice politici FMI, pentru ca le e mai simplu sa dea vina pe FMI, daca se va intampla sa sara populatia in aer.

Sigur, e nevoie de un tap ispasitor.

România, în topul UE al creșterii datoriei publice. Cum arată raportul datorie-PIB față de extremele pozitive și negative din UE
România, în topul UE al creșterii datoriei publice. Cum arată raportul datorie-PIB față de extremele pozitive și negative din UE
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023, iar România se numără printre ţările membre cu cel mai...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#crestere economica, #deficit bugetar, #fmi, #privatizare cec, #privatizare posta romana, #privatizare tarom, #vanzare cec , #stiri FMI