PSD: Pogea sa explice cum a fost folosita prima transa de imprumut FMI

Duminica, 26 Iulie 2009, ora 23:01
1385 citiri
PSD: Pogea sa explice cum a fost folosita prima transa de imprumut FMI

PSD solicita PDL si ministrului de Finante, Gheorghe Pogea, sa explice cum a fost folosita prima transa de imprumut de 5 miliarde de Euro de la FMI si transele de la UE si bancile europene, care sunt rezultatele folosirii fondurilor si ce se va face cu cele 2 miliarde de Euro din transa a doua.

Purtatorul de cuvant al PSD, Bogdan Niculescu Duvaz, a declarat, duminica, intr-o conferinta de presa, ca saptamana viitoare, marti, delegatia FMI isi va incheia evaluarile in urma carora urmeaza sa elibereze a doua transa de imprumut de 2 miliarde de Euro, dupa prima transa, de 5 miliarde de Euro, fapt care impune discutarea, cu predilectie, in cadrul sedintei de coalitie de luni, a acestui subiect.

Duvaz a precizat ca PSD a pus o serie de conditii atunci cand si-a asumat contractarea unui imprumut extern si doreste sa stie ca aceste conditii sunt respectate in principiu si ca imprumutul va conduce la efecte pozitive.

El a aratat ca, din pacate, criza din Romania nu s-a ameliorat, dimpotriva, aceasta isi amplifica efectele negative, in ciuda imprumuturilor externe contractate.

Potrivit lui Duvaz, imprumuturile sistematice angajate de stat au accentuat blocajul economic.

Duvaz a subliniat ca Ministerul de Finante trebuie sa dea explicatii in privinta folosirii primei transe de imprumut de la FMI de 5 miliarde de Euro, el apreciind ca, in conditiile in care banii vor fi cheltuiti in acelasi ritm ca in prima jumatate a anului, Romania va cheltui pana la sfarsitul anului mai mult de jumtate din imprumutul total angajat.

El a precizat ca, desi s-a decis, in cadrul coalitiei, constituirea unei comisii tehnice, conduse de Constantin Nita (PSD) si Adriean Videanu (PDL), aceasta nu s-a intalnit niciodata, PDL neavand timpul necesar unei intalniri.

Duvaz a mai spus ca PSD doreste raspunsuri de la PDL in ceea ce priveste programul anticriza pe care l-a propus in urma cu trei saptamani, in conditiile in care criza se accentueaza.

El a aratat ca deficientele existente in cele sase luni de guvernare comuna trebuie ameliorate. Duvaz a precizat ca statul nu a relaxat politica fiscala, ci, dimpotriva, a introdus impozitul minim, si ca nu-si plateste furnizorii de bunuri si servicii, nefiind penalizat pentru intarzierile la plati.

El a explicat ca se impun masuri de revizuire a Codului Fiscal care sa prevada si penalitati pentru stat, dar si reducerea costurilor de impozitare a muncii.

Duvaz a mai spus, raspunzand unei intrebari, ca nu crede ca Romania va intra in incapacitate de plata. 

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#pogea, #imprumut, #fmi , #stiri FMI