Puterea economica a lumii se muta dinspre Vest spre Est

Luni, 30 Noiembrie 2009, ora 14:24
1260 citiri
Puterea economica a lumii se muta dinspre Vest spre Est

Balanta puterii economice va inclina in urmatorii ani spre Est, in conditiile in care contributia tarilor dezvoltate din America de Nord, Europa si Japonia la Produsul Intern Brut (PIB) global se va reduce de la 50% la o treime pana in 2016, din cauza dezvoltarii lente, potrivit The Independent.

In urmatorii ani se va produce o accelerare dramatica a ritmului in care puterea economica a lumii se muta dinspre Vest spre Est, estimeaza compania de cercetare The Conference Board, citata de The Independent, informeaza Mediafax.

"Economia va reincepe sa creasca in 2010, cu PIB pe cap de locuitor atingand nivelurile anterioare crizei. Economiile emergente si in curs de dezvoltare vor avea o pondere mai mare in activitatea globala, de pana la doua treimi in 2016. China va avea cu siguranta o contributie majora la amortizarea crizei mondiale, iar alte piete emergente vor furniza combustibil cresterii economice", a declarat economistul sef al The Conference Board, Bart van Ark.

Compania, ca si Fondul Monetar International (FMI) si Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica, anticipeaza ca economia mondiala va reveni pe crestere in 2010, cand va avansa cu 3,5%. Dezvoltarea ar urma sa accelereze la peste 4% in 2011. Intre 2010 si 2014, economia mondiala ar urma sa inregistreze o crestere medie de putin peste 4%.

FMI estimeaza ca PIB global va avansa anul viitor cu 3,1%.

Analistii companiei considera ca India va capata un avans economic superior celui din China pana la mijlocul urmatorului deceniu. China, in schimb, se va transforma intr-o piata mai matura, unde dezvoltarea va fi sustinuta de consum. PIB-ul Chinei va urca cu 8,5% in 2010, cu 7,5% in 2011 si cu 8% in intervalul 2011-2016.

In SUA, in prezent cea mai mare economie a lumii, cresterea PIB va incetini la 2,3% in perioada 2011-2016. In Europa si Japonia, economia va avansa in medie cu 1,6% si, respectiv, 1,4%.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Valoarea adăugată a sectorului tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC) al UE a fost în 2021 echivalentă cu 5,5% din valoarea adăugată brută a economiei europene. România s-a...
#economie, #finante, #pib, #recesiune , #stiri FMI