Radulescu (BNR):FMI ne imprumuta, doar daca Guvernul ingheata salariile

Miercuri, 18 Februarie 2009, ora 16:08
1548 citiri
Radulescu (BNR):FMI ne imprumuta, doar daca Guvernul ingheata salariile

Guvernul ar putea fi nevoit sa inghete salariile din sectorul bugetar pe intreg anul 2009 in cazul unui acord cu Fondul Monetar International (FMI), care ar putea solicita acest lucru Romaniei pentru a acorda imprumutul, a spus astazi Eugen Radulescu, director in cadrul bancii centrale.

"Probabil una din conditii va fi inghetarea salariilor in cazul unui acord, daca ne gandim ca la letoni au cerut micsorarea cu 15% a salariilor din sectorul bugetar", a spus Radulecu. El a precizat ca nu stie, pana in prezent, de vreun stat care sa apeleze la un imprumut de la Uniunea Europeana (UE) si sa nu apeleze si la FMI, insa, in cazul Romaniei, "mai importanta decat suma contractata ar fi sigiliul ca nu mai facem prostii", precum deficitul bugetar de 5,2% din produsul intern brut (PIB) din 2008.

Cat priveste executia bugetara pe 2009, Radulescu a adaugat ca FMI ar putea solicita un deficit bugetar incadrat in estimarea Guvernului, insa "ar putea spune ca veniturile sunt putin optimiste". Pentru 2009, guvernul s-a angajat sa inregistreze un deficit de 2% din PIB, in conditiile in care veniturile la buget ar trebui sa reprezinte 33,5% din PIB, iar cheltuielile - 35,5% din PIB. Eugen Radulescu a precizat ca un eventual imprumut "ar putea fi mai mare de 5 miliarde euro". Surse guvernamentale declarau sapamana trecuta, pentru NewsIn, ca guvernul a initiat demersuri la Comisia Europeana pentru contractarea unui imprumut de 7 miliarde euro la care s-ar putea adauga un imprumut cuprins intre 1 miliard si 3 miliarde euro de la FMI. Premierul Emil Boc declara la inceputul acestei luni ca salariile bugetarilor vor fi inghetate pana la jumatatea lunii aprilie, urmand ca dupa 15 aprilie Executivul sa majoreze salariile din sistemul bugetar, dar numai in functie de performantele economiei din perioada urmatoare.

Declaratiile lui Radulescu nu reprezinta pozitia BNR

 

BNR nu a adoptat o pozitie oficiala privind implicatiile pe care un acord al Romaniei cu FMI le-ar avea asupra salariilor din sectorul bugetar, a precizat  consilierul guvernatorului BNR Adrian Vasilescu, ca reactie la declaratiile facute in nume propriu de catre Eugen Radulescu.

"Referitor la declaratiile colegului meu Eugen Radulescu, precizez ca acestea reprezinta punctul sau de vedere, nu al BNR. De altfel, Banca Nationala nu a adoptat o pozitie oficiala privind implicatiile unui acord cu FMI asupra salariilor din sectorul public. In plus, situatia Romaniei nu are nicio legatura cu a Letoniei, desi au mai existat incercari de a pune cele doua tari in acelasi pachet", a declarat Vasilescu.

 

Subiectul despre care alianța de guvernare evită să vorbească în an electoral: „O situație mult mai gravă decât s-a anticipat”
Subiectul despre care alianța de guvernare evită să vorbească în an electoral: „O situație mult mai gravă decât s-a anticipat”
Bugetul României a ajuns într-o stare critică, avertizează din ce în ce mai mulți economiști. Sarabanda scumpirilor pe bandă rulantă, majorarea taxelor și a impozitelor reflectă cel mai...
Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta, în colaborare cu Misinformation Combat Alliance (MCA), a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor generate prin inteligență...
#buget, #fmi, #salarii , #stiri FMI