Radulescu: "Semnalul e dezastruos. Ma gandesc daca ne mai putem imprumuta extern"

Vineri, 25 Iunie 2010, ora 15:59
1128 citiri
Radulescu: "Semnalul e dezastruos. Ma gandesc daca ne mai putem imprumuta extern"

Guvernul va trebui sa acopere deficitul prin credite, in lipsa unei transe de la FMI, iar Romania se va imprumuta mai scump atat pe piata externa, cat si pe cea interna, "asta, daca se va mai putea imprumuta", spune Eugen Radulescu, director in cadrul Bancii Nationale a Romaniei, informeaza NewsIn.

"Impact

ul economic (in urma deciziei Curtii Constitutionale-n.r.) este greu de estimat", a declarat Radulescu.

In lipsa transei de la FMI, Romania si-ar putea pierde trepte importante de rating, iar imprumuturile de pe piata externa, sau interna, vor fi mai scumpe, intrucat va creste riscul de tara, precum si aversiunea investitorilor fata de risc. Este, insa, greu de spus cu cat va creste rata dobanzii pentru imprumuturile Romaniei pe piata externa, spune Radulescu.

"De pe piata externa?...Nu vreau sa ma gandesc. Semnalul este dezastruos. Problema la care ma gandesc este, sincer, daca ne mai putem imprumuta", sustine Radulescu.

Reactia pietelor va fi detensionata numai cand Romania va reusi sa reduca deficitul bugetar, de la aproape 9% din PIB, la mai putin de 6,8% pentru acest an, asa cum a convenit si cu FMI: atunci sentimentul investitorilor va reveni la normal.

"Depinde foarte mult de cum se va incheia intregul proces, de cum vor trece legile de austeritate, cum vor arata ele, si, mai ales, cand se va intampla acest lucru, si cum anume vom debloca relatia cu Fondul", a mai spus Radulescu. Nici in cazul imprumuturilor de pe piata interna directorul BNR nu se asteapta la "o evolutie linistitoare".

"Vom avea o perioada tensionata", afirma el.

Dobanzi mai mari si un curs instabil, pe fondul incertitudinii In acelasi timp, analistii ING prevad o crestere a dobanzilor peste nivelul estimat recent (de 8,5% pe an) pentru finalul lui 2010, in cazul randamentelor obligatiunilor emise de Ministerul Finantelor pe piata interna.

"ING si-a revizuit recent previziunile pentru randamente la 8,5% pe an, insa, in lipsa masurilor de austeritate nu este exclus sa vedem o crestere a randamentelor peste acest nivel prevazut de noi pana la sfarsitul anului, si nu este exclus ca aceasta crestere sa fie mai ampla si mai rapida", a declarat, vineri, analistul ING, Vlad Muscalu, pentru TMC.

Muscalu a criticat, la randu-i, strategia Ministerului Finantelor, care "nu pare cea mai buna."

El spune ca si cursul de schimb este supus unei "mari incertitudini", la fel ca si dobanda de politica monetara.

In urma deciziei Curtii Constitutionale de vineri, de a pastra intact nivelul pensiilor, guvernul nu va mai putea aplica masurile de austeritate convenite cu Fondul Monetar International, care, la randu-i, nu va mai putea vira in conturile Bancii Nationale ultima transa de imprumut, in valoare de 850 de milioane de euro.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#fmi, #imprumut, #radulescu, #romania, #situatie , #stiri FMI