Rata somajului din Turcia a atins un nivel record

Luni, 16 Martie 2009, ora 14:17
1531 citiri
Rata somajului din Turcia a atins un nivel record

Numarul somerilor din Turcia a crescut pana la un nivel record, in contextul in care companiile au fost afectate de criza financiara, in timp ce au crescut presiunile asupra guvernului pentru a lua masuri in vederea cresterii economice, scrie Reuters.

Fondul Monetar International (FMI), care poarta discutii cu Turcia pentru acordarea unui imprumut, se asteapta ca economia sa se comprime cu 1,5% in 2009, dar multi economisti se asteapta la o scadere mai puternica, in timp ce tot mai multi tineri raman fara loc de munca.

Rata somajului urcase la 13,6% in intervalul noiembrie-ianuarie, potrivit datelor institutului de statistica, relevate luni, de la 12,3% in octombrie-decembrie.

Companiile nationale, inclusiv producatorii auto si din industria textila, au redus numarul angajatilor cu cateva mii si au suspendat productia, dupa scaderea exporturilor si a cheltuielilor.

Economistii sunt de parere ca datele privind rata somajului arata migratia oamenilor din mediul urban inapoi catre cel rural, din cauza lipsei locurilor de munca si costurilor ridicate ale traiului.

"Ne asteptam ca produsul intern brut (PIB) sa scada cu 5% anul acesta, ceea ce va duce la o deteriorare si mai semnificativa a perspectivei asupra pietei muncii", a spus un analist.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#somaj, #turcia, #piata, #muncii, #somaj , #stiri FMI