Redresarea economiei mondiale se va accelera in 2015

Duminica, 06 Iulie 2014, ora 14:35
1963 citiri
Redresarea economiei mondiale se va accelera in 2015

Activitatea economica pe plan mondial ar trebui sa se intareasca in semestrul doi din 2014 si se va accelera in 2015, desi ritmul ar putea fi mai slab decat se estima, a afirmat duminica directorul general al Fondului Monetar International (FMI), Christine Lagarde, la o conferinta pe teme economice care s-a desfasurat in sudul Frantei, la Aix-en-Provence, transmite Reuters.

Deciziile bancilor centrale de a adopta masuri de relaxare a politicii monetare ar fi putut avea doar un impact limitat asupra cererii si statele ar trebui sa ia masuri de stimulare a economiei prin majorarea investitiilor in infrastructura, educatie si sanatate, mentinand un nivel sustenabil al datoriei publice, a apreciat oficialul FMI.

Christine Lagarde a anuntat ca estimarile FMI privind perspectivele economiei mondiale, ce vor fi date publicitatii luna aceasta, vor arata o usoara diferenta fata de prognozele din aprilie.

'Activitatea globala este in crestere, dar ritmul ar putea fi mai slab decat ne-am asteptat deoarece potentiala crestere este mai slaba si investitiile se mentin destul de scazute', a declarat seful FMI, adaugand ca PIB-ul Chinei ar putea inregistra anul acesta un avans de 7-7,5%.

'In ciuda masurilor adoptate pentru contracararea crizei, redresarea este modesta, fragila, iar deciziile bancilor centrale de stimulare a cererii si-au aratat limitele. Prin urmare trebuie adoptate noi masuri de intarire a ritmului de crestere al economiei mondiale. Aceasta o oportunitate pentru unele state de a relansa investitiile, fara a afecta nivelul datoriei publice', a afirmat directorul general al Fondului Monetar International.

Dupa ce in primul trimestru din 2014 cresterea economica 'a fost mult mai dezamagitoare decat ne-am asteptat', acum se observa o redresare in SUA, avansul urmand sa accelereze atat timp cat retragerea masurilor de relaxare adoptate de Rezerva Federala (Fed) are loc intr-un mod ordonat, a explicat Lagarde.

Redresarea zonei euro este lenta si este extrem de important ca statele sa continue implementarea reformelor inclusiv finalizarea uniunii bancare, a afirmat oficialul FMI.

Luna trecuta, BCE a redus estimarile privind ritmul de crestere al Produsului Intern Brut al zonei euro. Astfel, BCE prognozeaza ca economia zonei euro va inregistra in acest an un avans de un procent, mai putin decat cresterea de 1,2% preconizata in urma cu trei luni, dar va accelera la 1,7% in 2015, putin mai bine decat prognozele anterioare, care vorbeau de o crestere de 1,5%.

Analistii si-au exprimat temerile ca zona euro s-ar putea confrunta cu deflatia, ceea ce ar afecta semnificativ redresarea economiei. Directorul general al Fondului Monetar International a cerut recent Bancii Centrale Europene sa lanseze un program de cumparare de active, centrat pe achizitionarea de datorie suverana, pentru a stimula economia, urmand pasii facuti de Rezerva Federala a SUA (Fed).

De asemenea, seful FMI a cerut guvernelor din zona euro sa continue reformele ce vizeaza imbunatatirea situatiei de pe piata muncii si sa intensifice concurenta in sectorul bunurilor si al serviciilor.

#fmi economie, #redresare economie , #stiri FMI