Reprezentantii CE si FMI discuta la Ministerul Finantelor despre cele 10 firme de stat monitorizate

Luni, 02 Noiembrie 2009, ora 14:41
1098 citiri
Reprezentantii CE si FMI discuta la Ministerul Finantelor despre cele 10 firme de stat monitorizate

Reprezentantii Comisiei Europene si ai FMI discuta cu experti din Ministerul Finantelor, de la ora 13:30, despre stadiul respectarii a angajamentelor asumate in acordul revizuit in legatura cu arieratele companiilor de stat, iar de la 14:30 vor avea loc discutii pe legea unitara a salarizarii, relateaza NewsIn.

"Se discuta despre politicile companiilor de stat si se urmaresc indicatorii realizati de catre intreprinderi conform cu ce am convenit la ultima intalnire pe care am avut-o cu reprezentantii Fondului Monetar International. In mod sigur vor fi prezenti la intalnire si experti ai Comisiei Europene", a declarat pentru NewsIn o sursa apropiata negocierilor.

Potrivit acesteia, pe agenda intalnirii de luni cu expertii Fondului Monetar International si Comisiei Europene de la 14:30 se afla analiza, la Ministerul Finantelor sau la Ministerul Muncii, a etapei a doua "privind modul de aplicare al legii unice a salarizarii si constituirea comisiei interministeriale care se va ocupa de aplicarea acestei legi".

"Daca vor veni cei de la Ministerul Muncii, vom continua aici (la Ministerul Finantelor n.r.) discutiile pe legea unitara a salarizarii, iar daca nu, acestea vor avea loc la sediul Ministerului Muncii", a mai spus oficialul. Secretarul de stat in Ministerul Muncii, Valentin Mocanu, prezent la discutiile cu expertii FMI de la Ministerul Finantelor, a declarat pentru NewsIn ca luni se vor analiza politicile salariale si, probabil, se va discuta si despre legea unitara a salarizarii.

Directorul general al Metrorex, Gheorghe Udriste, a declarat la intrarea la discutiile de la Ministerul Finantelor ca bugetul si fondul de salarii al companiei vor fi stabilite de catre Guvern, in conditiile in care se afla printre cele 10 companii monitorizate, beneficiind de unele dintre cele mai mari subventii de la stat. La intalnire a sosit si seful miniunii FMI in Romania, Jeffrey Franks.

Autoritatile romane s-au angajat in fata FMI, in noua scrisoare de intentie din august, sa monitorizeze zece mari companii publice cu probleme si sa fixeze plafoane la cheltuielile salariale ale firmelor ce primesc subventii. Companiile care vor fi monitorizate in prima faza sunt C.N. Cai Ferate CFR, S.N. Transport CFR Calatori, CN a Huilei, Termoelectrica, C.N. de Autostrazi si Drumuri Nationale, Metrorex, CFR Marfa, Electrocentrale Bucuresti, Electrificare CFR si Administratia Nationala a Imbunatatirilor Funciare.

Pentru a diminua povara generata de companiile de stat asupra bugetului public, ca urmare a nevoilor mare de finantare si a dividendelor scazute transferate, Guvernul va modifica legislatia, astfel incat companiile de stat sa fie obligate sa transmita guvernului proiecte de buget in termen de 15 zile lucratoare de la data publicarii bugetului general. Nu vor mai fi permise negocieri colective, inclusiv referitoare la salariul minim, pana la momentul aprobarii bugetului anual al fiecarei companii de stat, s-a angajat Guvernul.

Executivul va decide salariul total la companiile subventionate, precum si alte transferuri de la buget. De asemenea, prin noua reglementare va fi interzis transferul alocarilor pentru cheltuieli de capital la cheltuieli curente, iar la nivel personal si institutional vor fi introduse sanctiuni automate pentru cei care nu-si respecta contractele de management. Firmele subventionate care cer surse noi de finantare sau care incalca regulile fiscale trebuie sa incheie programe de ajustare cu Guvernul, in care sa stipuleze masuri de imbunatatire a performantei fiscale, cu sanctiuni si restructurari in caz de nerespectare a acestora.

Reglementarea ar urma sa fie stabilita pana la finalul lunii iunie 2010. "Vom continua sa imbunatatim sistemul de monitorizare a companiilor subventionate care creeaza cele mai multe probleme, prin stabilirea de tinte semianuale ale performantei acestora la fiecare evaluare", se mai arata in documentul transmis FMI, care precizeaza ca MFP, Ministerul Muncii si alte institutii competente vor oferi informatii pentru a realiza un sistem de monitorizare a firmelor de stat pana la data primei evaluari.

Informatiile vor servi pentru a dovedi ca sanctiunile - diminuarea salariilor sau demiterea conducerii - sunt impuse daca bugetele nu sunt respectate si nu se observa imbunatiri ale tintelor companiilor subventionate. Ulterior, dupa imbunatatirea sistemului de monitorizare, vor fi stabilite tinte trimestriale privind balanta operationala a celor mai mari 30 de companii publice in functie de nivelul cheltuielilor din 2009. 

#CE, # FMI, # firme, # buget, # subventii, # acord , #stiri FMI