Reprezentantul FMI cere Romaniei mai multa transparenta bugetara

Marti, 13 Martie 2007, ora 09:23
869 citiri

Ingrijoarea Bancii Nationale a Romaniei cu privire la aprecierea leului este justificata si e recomandabila o mai mare transparenta a finantelor publice, a declarat, luni, pentru Reuters, reprezentantul Fondului Monetar International in Romania, Juan Jose Fernandez-Ansola.

Reprezentantul FMI la Bucuresti a spus ca leul, care a inregistrat in ianuarie cea mai mare cotatie din ultimii patru ani fata de euro, va continua sa faca fata presiunilor de apreciere pe masura ce sa Romania atrage investitii straine, stimulate de jocul convergentei, potrivit Reuters.

Intrebat despre ingrijorarea BNR ca tendinta de apreciere a leului ar putea avea o inversare rapida, Juan Jose Fernandez-Ansola a spus ca grija BNR este justificata. "Trebuie atentie ca aprecierea sa nu fie prea rapida. Reprezentantii BNR trebuie, insa, sa fie atenti sa nu combata o tendinta. Ar fi neproductiv sa fie combatuta pe termen lung".

Fernandez-Ansola a spus ca se asteapta ca fluxul de investitii straine directe sa ajunga la aproxiamtiv 6-7 miliarde de euro anul acesta, in scadere fata de suma de noua miliarde de euro, inregistrata in 2006.

Reprezentantul FMI in Romania a repetat avertismentele leagte de posibilitatea ca BNR sa urce iar dobanda cheie anul acesta, deoarece presiunile inflationiste s-ar putea accentua, daca politica fiscale nu se va inaspri.

Inflatia, care a atins in februarie nivelul minim postcomunist de 3,8%, ar putea fi generata de cresterea preturilor administrative, de politica salariala si de cea bugetara, la fel ca si de cursul de schimb.

Fernandez-Ansola a cerut guvernului Romaniei sa accentueze gradul de transparenta al finantelor sale publice, in contextul in care Romania se pregateste sa absoarba miliarde de euro de la Uniunea Europeana.

"Romania trebuie sa planifice mai precis deficitul bugetar, ca sa imbunatateasca previzibilitatea politicilor sale economice, mai alers in contextul in care actualul plan foarte permisiv ar putea impune cresterea dobanzii mai tarziu, in cursul anului", a spus Ansola.

Transparenta este necesara si pentru cresterea eficientei cheltuirii banilor, mai ales a celor proveniti din fonduri ale Uniunii Europene, pentru modernizarea infrastructurii si a serviciilor publice, a mai spus Ansola.

Fernandez-Ansola a criticat planul oficialilor de la bucuresti pentru bugetul pe anul trecut, care a fost schimbat de patru ori, nu a reusit sa indeplineasca tinta de cheltuieli si a generat excedente bugetare in primele 11 luni, in pofida proiectiilor pentru un deficit bugetar de 2,5% din produsul intern brut. "In nici o alta tara est-europeana nu am vazut patru rectificari bugetare si este neclar cum a cheltuit guvernul 40% din buget intr-o singura luna, decembrie", a spus Ansola.

Romania a intrat in Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007, dupa ce a pierdut un loc in prima extindere a Uniunii Europene din 2004 din cauza ritmului lent al reformelor si a coruptiei extinse.

Ansola a spus ca deficitul bugetar al Romaniei ar putea depasi pragul de 2,8% fixat pentru acest an cu aproape 1%, pana la 3,7%, deoarece cheltuielile salariale sunt subestimate cu 0,3%, iar veniturile supraestimate cu 0,6%.

Veniturile ar putea fi afectate mai ales de scaderea intrarilor de bani din taxa pe valoare adaugata, deoarece Romania isi schimba sistemul de colectare a taxelor, ca sa fie in concordanta cu legislatia Uniunii Europene.

Cheltuielile destinate infrastructurii ar putea fi mai mici decat s-a planificat, daca Romania nu isi imbunatateste capacitatea de a absorbi fonduri din Uniunea Europeana.

"Felul in care sunt cheltuiti banii este o mare incertitudine. Finantele publice ale Romaniei au nevoie de transparenta, deoarece oamenii vad ca se cheltuiesc bani, dar serviciile publice sunt la fel de proaste", considera reprezentantul FMI in Romania, citat de Reuters.

Bloombiz
(Sursa: NewsIn)