Restructurarea ATE Bank, aprobata de Comisia Europeana

Luni, 23 Mai 2011, ora 15:48
1253 citiri
Restructurarea ATE Bank, aprobata de Comisia Europeana

Comisia Europeana (CE) a aprobat, luni, un plan de restructurare a Agricultural Bank of Greece (ATE Bank), prezenta si in Romania, in conformitate cu reglementarile referitoare la ajutoarele de stat, considerand ca planul are capacitatea sa refaca viabilitatea pe termen lung a bancii.

Planul prevede, intre alte masuri, recapitalizarea bancii cu fonduri de stat de pana la 1,14 miliarde de euro, se arata intr-un comunicat al CE.

ATE Bank s-a angajat la randul ei sa isi reduca activele cu 25% in perioada de restructurare si sa isi imbunatateasca eficienta.

"Planul de restructurare a ATE Bank contine masurile necesare pentru eliminarea vulnerabilitatilor bancii si nu afecteaza concurenta. Demonstreaza ca banca isi poate imbunatati profitabilitatea prin concentrarea pe activitatile de baza, cresterea eficientei si adaptarea la practici de afaceri adecvate", a declarat Joaquin Almunia, vicepresedinte al Comisiei, insarcinat cu politica in domeniul concurentei.

CE a conchis ca planul de restructurare propus de partea elena in aprilie va permite revenirea ATE Bank la viabilitate financiara pe termen lung.

In plus, planul include suficiente masuri prin care proprietarii bancii vor contribui intr-o proportie adecvata la costul restructurarii, astfel incat concurenta sa nu fie afectata de implicarea statului.

Planul a fost analizat in contextul programului international de asistenta financiara acordat Greciei de FMI, Banca Centrala Europeana (BCE) si UE, in care autoritatile de la Atena si-au reafirmat angajamentul de a aplica planul de restructurare a ATE Bank.

ATE Bank a primit capital de stat de 675 milioane de euro in 2009, in cadrul masurilor de sprijin destinate institutiilor financiare elene. Banca a beneficiat si de garantii de stat si de imprumuturi sub forma de obligatiuni.

In aprilie 2011, banca a anuntat o majorare de capital de 1,25 miliarde de euro, din care pana la 1,14 miliarde euro vor fi furnizate de statul elen, iar minim 115 milioane de euro de catre investitori.

#comisie europeana, #ate bank, #restructurare ate bank , #stiri FMI