Reuters: Guvernul Boc nu are suficienta forta

Duminica, 27 Iunie 2010, ora 22:50
1016 citiri

Decizia Curtii Constitutionale care a daramat planurile Guvernului privind masurile de austeritate a subminat autoritatea executivului intr-o perioada in care Romania, aproape cel mai sarac stat membru UE, are nevoie de lideri puternici pentru a iesi din recesiune, se arata intr-o analiza Reuters, citata de Mediafax.

Intr-un efort pe ultima suta de metri de a strange bani, dupa decizia judecatorilor ca reducerea pensiilor este ilegala, Cabinetul condus de premierul Emil Boc a anuntat sambata ca va creste taxa pe valoare adaugata de la 19% la 24% pentru a asigura derularea neperturbata a acordului de 20 miliarde euro cu FMI.

Aceasta solutie de urgenta ar putea multumi Fondul Monetar International, insa guvernul lui Boc nu are suficienta forta pentru a forta implementarea masurilor necesare pentru ca deficitul bugetar sa ramana sub control, noteaza agentia internationala de presa.

Necazul in care se regaseste Guvernul arata de asemenea absenta unei gandiri de perspectiva, pe termen lung (multi analisti au anticipat ca taierea pensiilor urma sa fie declarata ilegala), fapt care submineaza si mai mult autoritatea executivului.

Evenimentele acestei saptamani au venit la scurt timp dupa ce Guvernul s-a strecurat pe langa o motiune de cenzura, dificultatea cu care a reusit aceasta victorie sugerand ca executivul ar putea cadea daca opozitia introduce o noua motiune.

Analistii se intreaba insa daca cineva ar vrea sa vina la putere in vremuri atat de grele, noteaza Reuters.

Cresterea TVA, combinata cu reducerea planificata a salariilor din sectorul public, ar aduce o imbunatatire cel mult temporara a situatiei bugetului de stat, fara o restructurare serioasa a administratiei publice, avertizeaza agentia.

Astfel, in timp ce cresterea taxelor ar ajuta Romania sa se incadreze in deficitul de 6,8% din PIB convenit cu FMI, inflatia ar creste puternic si recesiunea s-ar adanci. 

#guvern, #boc, #fmi, #tva , #stiri FMI