Romania a platit, in primele 6 luni, dobanzi de 700 milioane de euro

Luni, 17 August 2009, ora 09:47
859 citiri
Romania a platit, in primele 6 luni, dobanzi de 700 milioane de euro

Ministerul Finantelor anunta, la cateva saptamani, ca a mai facut un nou imprumut. Fie ca se adreseaza pietei interne, fie ca se adreseaza pietei externe, sumele luate ca imprumut in acest an au contribuit la cresterea, precum Fat-Frumos, a datoriei publice care ar putea ajunge, la finele anului, la 33-34% din PIB, de la numai 21% cat era la inceputul anului. 

Cel mai recent exemplu se refera la un imprumut de 447 milioane euro pe care statul l-a atras, la sfarsitul saptamanii trecute, de la 11 banci, printr-o emisiune de titluri de stat in valuta. Dobanda oferita este de 5,25% pe an, pe o perioada de patru ani, fata de dobanzile de 10-12% la lei platite pentru sumele atrase anul acesta.

Statul va plati, doar ca dobanda, circa 100 de milioane de euro. Numai anul acesta, in primele sase luni, Romania a achitat dobanzi pentru imprumuturile luate, de aproape 700 de milioane de euro.

Care este pericolul acestor imprumuturi?

"Pericolul este o indatorare excesiva a statului, urmata de probleme de rambursare, mai ales ca majoritatea imprumuturilor sunt pe termen scurt. Riscul este sa ajungi sa gafai, la un moment dat, ca este din ce in ce mai greu sa returnezi datoriile, tu, ca stat. Veniturile bugetare nu au putut fi abordate corespunzator. A prevalat o abordare optimista a crizei din partea Guvernului. Daca statul si-ar fi planificat corect scaderile de venituri, alta ar fi fost situatia acum", a declarat consultantul financiar Bogdan Baltazar.

La randul sau, analistul economic Ilie Serbanescu este de parere ca Finantele au ajuns sa se imprumute doar pentru a-si plati vechile datorii, iar nimeni nu are nimic de castigat din acest lucru.

"Pericolul este unul de principiu, al supraindatorarii. Si odata ce ai intrat in asta, nu te mai scoate nimeni. Alt pericol este cel practic. La o anumita indatorare, spre care de altfel se indreapta statul roman, avand in vedere ca majoritatea imprumuturilor facute de Finante sunt pe termen scurt, statul ajunge sa se imprumute doar pentru a-si plati datoriile facute. Si nici statul, nici contribuabilii nu se aleg cu nimic din acest lucru. De ce s-a ajuns aici? Sectorul privat, care este destul de amarat, trebuie sa sustina un sector public total ineficient. Care este iesirea? Nu vad niciuna! Iesirea o va formula FMI, pentru ca este obligat sa o faca!", ne-a explicat analistul economic Ilie Serbanescu.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#romania, # datorii, # stat, # fmi, # dobanda , #stiri FMI