Romania ar putea lua 13 miliarde euro de la FMI

Miercuri, 18 Martie 2009, ora 09:01
1303 citiri
Romania ar putea lua 13 miliarde euro de la FMI

Ultima suma luata in calcul de Romania pentru un imprumut extern de la FMI, CE si institutiile financiare internationale precum Banca Mondiala este de circa 18 miliarde euro, din care aproximativ 13 miliarde euro ar urma sa vina de la Fond, au declarat surse apropiate negocierilor.

"Delegatia FMI a discutat, de principiu, la Cotroceni, proiectul scrisorii cadru privind un posibil acord de finantare. Acest lucru nu inseamna, insa, ca Fondul a terminat evaluarea economica a tarii. Suma avuta in vedere de autoritatile romane pentru intregul pachet de finantare este de aproximativ 18 miliarde euro, din care 13 miliarde euro de la FMI", au mai spus sursele.

Programul FMI pentru Romania este parte a unui pachet multilateral de finantare, la care mai iau parte Uniunea Europeana (UE) si Banca Mondiala (BM).

Potrivit surselor apropiate discutiilor, imprumutul extern se va contracta pe o perioada de doi ani, iar cea mai mare parte a fondurilor va fi folosita in 2009. De asemenea, Romania ar urma sa traga banii in transe, dupa verificari periodice.

"Acordul cu FMI este incheiat, in mod normal, pe 2 ani. Poate fi si pe 18 luni, dar nu mai mult de 24 de luni. In acest caz, suma la care s-ar putea ajunge in urma negocierilor intre autoritatile romane, FMI, Comisia Europeana si celelalte institutii financiare internationale ar putea cuprinde si fonduri pentru 2010, in functie de golul de finantare estimat pentru anul viitor", a explicat, saptamana trecuta, pentru NewsIn, consilierul guvernatorului BNR Lucian Croitoru.

Fondurile de la FMI ar urma sa fie folosite de Romania pentru protejarea rezervei valutare.

Potrivit declaratiilor facute de economistul-sef al BNR, Valentin Lazea, la finalul saptamanii trecute, destinatia banilor de la Comisia Europeana nu era inca stabilita. Banii ar putea fi folositi exclusiv pentru nevoi de balanta externa, la fel ca imprumutul de la FMI, sau ar putea finanta si proiecte de investitii.

Procedura standard prevede ca, dupa negocierile intre cele doua parti, FMI redacteaza scrisoarea de intentie si memorandumul de politici economice, care in final sunt semnate de reprezentantii romani.

In aceasta dupa-amiaza, o delegatie a FMI a discutat, la Cotroceni, despre un posibil acord de finantare cu presedintele Traian Basescu, premierul Emil Boc si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
3 aspecte și bune practici de avut în vedere atunci când investești la bursă
3 aspecte și bune practici de avut în vedere atunci când investești la bursă
Investițiile la bursă pot fi o modalitate eficientă de a-ți crește veniturile și de a-ți atinge obiectivele financiare pe termen lung, însă este recomandat să ai în vedere câteva...
#bani, #bm, #ce, #finantare, #fmi, #imprumut, #investitii, #proiecte , #stiri FMI