Romania ar putea primi in 28 iulie prima transa din imprumutul de la UE

Vineri, 24 Iulie 2009, ora 16:06
1327 citiri
Romania ar putea primi in 28 iulie prima transa din imprumutul de la UE

Comisia Europeana ar putea vira Romaniei in 28 iulie prima transa, de 1,5 miliarde euro, din imprumutul de 5 miliarde euro, in conditiile in care emisiunea de obligatiuni UE vafi lansata in 27 iulie, a declarat pentru NewsIn secretarul de stat in MFP, Gheorghe Gherghina.

"Ne asteptam ca prima transa din imprumutul de cinci miliarde euro de la Uniunea Europeana sa fie virata in contul Trezoreriei pe 28 iulie, intrucat pe 27 iulie va avea loc lansarea de obligatiuni a Comisiei.

Banii vor fi folositi pentru acoperirea deficitului bugetar si pentru refinantarea imprumuturilor scadente", a spus Gherghina.

Acordul incheiat de Guvernul Romaniei cu CE prevede acordarea unui imprumut in valoare maxima de 5 miliarde euro.

Potrivit ministrului de finante, Gheorghe Pogea, imprumutul de la CE va fi acordat Romaniei in cinci transe, din care doua in acest an: transa din iulie, de 1,5 miliarde de euro, si a doua, de 1 miliard de euro, in trimestrul al IV-lea din 2009.

Cea de-a treia transa, de 1,15 miliarde euro, va veni in trimestrul al doilea din 2010, alte 1,2 miliarde in trimestrul al IV-lea din 2010, iar ultima transa, de 150 de milioane de euro, in trimestrul al doilea din 2011.

Eliberarea urmatoarelor transe este conditionata, insa, de atingerea anumitor tinte, stabilite in memorandumul tehnic din acordul de imprumut.

Imprumutul face parte din acordul de finantare externa de aproape 20 de miliarde de euro incheiat de Romania cu Fondul Monetar International (FMI), Comisia Europeana si alte institutii internationale.

Romania a ajuns in luna martie la un acord pentru o finantare totala de 19,95 miliarde euro pe o perioada de doi ani, din care 12,95 miliarde euro de la FMI, 5 miliarde euro de la Comisia Europeana, 1 miliard euro de la Banca Mondiala si 1 miliard euro de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), Banca Europeana de Investitii (BEI) si International Finance Corporation (IFC).

Banii de la FMI merg la BNR, pentru sustinerea rezervei valutare, sumele de la CE si Banca Mondiala sunt destinate acoperirii deficitului bugetar, iar restul de un miliard de euro este pentru banci, in vederea sustinerii creditarii.

Prima transa de la FMI, de 5 miliarde euro, a fost virata la inceputul lunii mai, iar Banca Mondiala a aprobat saptamana trecuta primul imprumut, de 300 milioane euro, din finantarea totala de un miliard de euro pentru Romania. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
#imprumut, # CE, # finantare, # FMI , #stiri FMI