Romania cauta cu disperare 5 miliarde euro

Luni, 09 Noiembrie 2009, ora 10:25
1579 citiri
Romania cauta cu disperare 5 miliarde euro

Romania va plati scump, la propriu, faptul ca a pierdut transa a treia de la Fondul Monetar International (FMI), in valoare de 1,5 miliarde de euro, dar si a treia transa de la Comisia Europeana (CE), de un miliard de euro, ambele fiind amanate pentru anul viitor. Si asta pentru ca acesti bani oricum vor trebui imprumutati pe final de an pentru acoperirea nevoilor financiare ale statului, insa la dobanzi mult mai mari si indatorand si mai mult populatia. 

 

"Indiferent de unde vin banii, de la FMI sau de la banci, asta nu schimba cu nimic inconstienta statului roman, care se imprumuta pentru pensii si salarii. Daca pana acum FMI s-a dovedit a fi indulgent fata de guvernul de la Bucuresti, cred ca acum i-a venit mintea la cap", a declarat analistul economic Ilie Serbanescu.

El crede ca, de fapt, amanarea celei de-a treia transe nu este imputabila scandalurilor politice, ci mai degraba tine cont de posibilitatile reale ale Romaniei de a-si putea onora o datorie. "Credeti ca lor le pasa ca va fi Basescu sau Antonescu? Nu, pe ei ii intereseaza sa-si vada banii inapoi", adauga Serbanescu.

Cea mai la indemana varianta de imprumut pentru stat va fi de pe piata interna, in lei, in euro sau o formula mixta intre cele doua. Presupunand ca Ministerul Finantelor Publice (MFP) va imprumuta echivalentul in lei a 5 miliarde de euro, respectiv 21 miliarde de lei, la o dobanda de 10% pe an, numai "pretul" platit bancilor pentru acesti bani va fi de 2,1 miliarde de lei (500 milioane de euro).

Daca statul va apela la varianta unui imprumut in euro, la o dobanda de 5,25%, cat a reusit sa obtina recent de pe piata interna, costul banilor va fi de 262,5 milioane de euro (1,1 miliarde de lei).

Unii economisti au atras insa atentia ca este posibil ca anumite banci straine de pe piata autohtona sa fi ajuns aproape de expunerea maxima permisa de bancile-mama in cazul Romaniei pentru imprumuturile prin titluri de stat. Aceasta inseamna ca exista riscul ca statul sa nu poata gasi pe piata interna toata suma de care are nevoie.

 

#bani, #datorii, #dobanda, #fmi, #imprumut, #romania, #suma , #stiri FMI