Romania, o afacere neprofitabila. Cum pierde statul 21 milioane euro pe zi

Duminica, 03 Mai 2009, ora 22:20
2234 citiri
Romania, o afacere neprofitabila. Cum pierde statul 21 milioane euro pe zi

Privita ca afacere, si nu ca un stat, Romania este una dintre cele mai proaste business-uri posibile la ora actuala.

In timp ce statul a avut venituri de 97,44 mil. euro pe zi (419 milioane de lei, la un curs de 4,3 lei/euro, folosit in toate conversiile din articol) in primele trei luni ale acestui an, cheltuielile zilnice medii s-au ridicat la 118,8 milioane de euro, respectiv o pierdere (deficit bugetar) de 21,4 milioane de lei in fiecare zi, conform datelor privind executia bugetara ale Finantelor.

Altfel spus, statul cheltuieste cu 24% mai mult decat incaseaza. Pentru a putea face platile, statul apeleaza, cum fac si firmele care are nevoie de bani, la bancheri, cu mentiunea ca Finantele se imprumuta de la banci cam de doua ori mai ieftin decat mediul privat.

Mai mult decat atat, ca urmare a acordului de finantare din Romania, Comisia Europeana si FMI, statul va primi un credit de cinci miliarde de euro de la Comisie, tocmai pentru a putea acoperi deficitul bugetar de anul acesta, impus de FMI la maximum 4,6% din PIB.

Chiar daca imprumuta statul la dobanzi mult mai mici decat in cazul mediului privat, 10%-11% fata de 18%-22%, bancherii sunt dornici sa imprumute un client cu o bonitate maxima.

"Statul se imprumuta acum grevand impozitele pe care ni le va cere pe viitor. Chiar daca dobanzile sunt mai mici decat in cazul creditului neguvernamental, bancile imprumuta statul roman pentru ca are un grad de risc foarte scazut", ne-a declarat Bogdan Balthazar, consultant financiar.

#romania, # stat, # imprumut, #afacere , #stiri FMI