Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Romania s-a incadrat in tinta de deficit convenita cu FMI pentru T1

Romania s-a incadrat in tinta de deficit convenita cu FMI pentru T1

Veniturile bugetare au depasit 35 miliarde lei in primele trei luni ale anului, iar cheltuielile bugetare au fost mai mici decat cele prevazute in acordul cu FMI, ceea ce a facut ca Romania sa se incadreze in tintele stabilite cu Fondul, au declarat pentru NewsIn surse din MFP.

"Romania s-a incadrat in tinta de deficit convenita cu FMI pe primul trimestru, de 8,25 miliarde lei, in conditiile in care incasarile au depasit 35 miliarde lei si se apropie de 36 miliarde lei, iar cheltuielile au fost mai mici decat cele prognozate initial, potrivit datelor preliminare centralizate la inceputul lunii aprilie", au explicat sursele citate.

Reprezentantii Ministerului Finantelor Publice (MFP) au precizat, insa, ca tinta privind veniturile convenita cu Fondul Monetar International (FMI) va fi greu de atins, sustinand ca nu se asteapta sa atinga "cifra de 37 de miliarde convenita cu organismele interantionale".


Romania s-a angajat prin acordul de finantare incheiat cu FMI ca, in primul trimestru din 2010, sa se incadreze intr-o tinta de deficit bugetar de 8,25 miliarde lei si sa inregistreze cheltuieli primare curente ale bugetului consolidat (cheltuieli de personal, cheltuieli cu bunuri si servicii, subventii si o parte din cheltuielile alocate asistentei sociale, n.r.) mai mici de 32,9 miliarde lei, in conditiile in care veniturile bugetului consolidat estimate pentru primele trei luni se ridica la 37,8 miliarde lei.


Bugetul general consolidat al Romaniei a inregistrat in primele doua luni un deficit de 5,8 miliarde lei, respectiv de 1,1% din produsul intern brut (PIB), dupa ce in ianuarie reusise sa aiba un usor excedent, de 15,3 milioane lei, potrivit datelor Ministerului Finantelor Publice (MFP).


Astfel, veniturile bugetului general consolidat au scazut in primele doua luni din 2010 cu 3% fata de aceeasi perioada a anului precedent, pana la 25,2 miliarde lei, in timp ce cheltuielile au crescut cu 5,8%, la 31 miliarde lei.


Romania s-a angajat sa se incadreze in acest an intr-un deficit bugetar de 5,9% din PIB, dupa ce in 2009 deficitul bugetului general consolidat a fost de 36,4 miliarde lei, usor sub tinta convenita cu Fondul Monetar International (FMI) in cadrul acordului stand-by. Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1399 ori
Citeste mai multe despretinta deficit bugetar fmi