Romania si FMI, o "prietenie" care implineste 40 de ani. Afla cum a inceput totul

Sambata, 15 Decembrie 2012, ora 11:58
2834 citiri
Romania si FMI, o "prietenie" care implineste 40 de ani. Afla cum a inceput totul

Romania marcheaza, in 15 decembrie, 40 de ani de cand a aderat la Fondul Monetar International, primul acord cu institutia financiara internationala fiind aprobat in octombrie 1975.

In urma cu 40 de ani, Romania negocia, la Washington, pentru prima data, conditiile de aderare la Fondul Monetar International si BIRD, decizia acesteia fiind o miscare surpriza pentru tarile din blocul comunist CAER, de la acea vreme. Acordul a fost semnat de ministrul de finante Florea Dumitrescu, care ulterior devine guvernator al Bancii Nationale.

Cel mai important subiect al negocierilor era stabilirea cotei de capital de participare, marimea si forma de depunere.

Reglementarile FMI prevedeau ca fiecare tara care doreste sa devina membru trebuie sa depuna 90 la suta din cota la FMI, in aur fizic. Negocierile au fost dificile, pe fondul disputelor intre marile puteri economice privind rolul monetar al aurului, dar, in final, dupa semnarea oficiala a acordului de aderare, Banca Mondiala a propus Romaniei un credit de un miliard de dolari, insa nu s-a materializat niciun acord de imprumut, la acel moment.

Ulterior, dupa informarea partenerilor sai din CAER, cu privire la situatia nou generata de aderarea la institutia financiara internationala, Romania a beneficiat de credite de la FMI si Banca Mondiala in valoare de aproximativ 6 miliarde de dolari.

Primul acord stand-by intre Romania si FMI a fost aprobat la 3 octombrie 1975 si a fost finalizat cu succes la 2 octombrie 1976. Romania a primit atunci 95 milioane DST (Drepturi Speciale de Tragere). Au urmat alte acorduri in 1977 si 1981.

Incepand cu anul 1991, asistenta financiara acordata de FMI s-a concretizat in aprobarea unui numar de noua aranjamente stand-by, potrivit datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei. Primul acord incheiat cu FMI dupa 1990 pe care Romania a reusit sa il duca pana la capat cu Fondul Monetar International este cel intrat in vigoare in octombrie 2001 si incheiat in 2003.

La 4 mai 2009, Consiliul Directorilor Executivi al FMI a aprobat solicitarea Romaniei privind incheierea unui aranjament stand-by pentru o perioada de doi ani, in valoare de 11,4 miliarde DST (aproximativ 12,9 miliarde euro sau 17,1 miliarde dolari SUA) si eliberarea primei transe in valoare de 4,37 miliarde DST (aproximativ 4,9 miliarde euro sau 6,6 miliarde dolari SUA).

Din acest aranjament s-au tras 7 din cele 8 transe prevazute, insumand 10,57 miliarde DST (aproximativ 11,9 miliarde euro). In ceea ce priveste cea de-a 8-a transa, aceasta a fost considerata, la solicitarea autoritatilor romane, ca fiind de tip preventiv si, in contextul evolutiilor macroeconomice favorabile, nu a fost trasa.

In sedinta din 25 martie 2011, Consiliul Directorilor Executivi al FMI a aprobat incetarea mai devreme a acordului precedent si incheierea unui nou aranjament stand-by cu Romania, de tip preventiv, pentru o perioada de 24 luni, in suma de 3.090,6 milioane DST (aproximativ 3,5 miliarde euro), reprezentand 300% din cota Romaniei la FMI. Data intrarii in vigoare a acestui aranjament este 31 martie 2011.

La 28 septembrie 2012, Consiliul Directorilor Executivi al FMI a analizat rezultatele celei de-a sasea evaluari privind indeplinirea criteriilor de performanta asumate de Romania in cadrul ultimului aranjament, punand la dispozitia tarii noastre a saptea transa, in valoare de 430 milioane DST. Autoritatile romane au informat FMI ca nu intentioneaza sa efectueze nici aceasta tragere.

Cat priveste incheierea unui nou acord cu FMI, in luna noiembrie a acestui an, reprezentantii delegatiei comune a Fondului Monetar International, Comisiei Europene si Bancii Mondiale au aratat ca Romania va trebui sa-si indeplineasca angajamentele existente pentru a putea incheia un nou acord, avand in vedere ca, in cadrul actualului program, mai multe reforme structurale nu au fost finalizate conform graficului stabilit.

Pe de alta parte, Romania trebuie sa ramburseze anul viitor catre Fondul Monetar International peste 4,2 milioane DST (1 DST - 5,5274 lei la cursul Bancii Nationale din 14 decembrie - n.r.), un varf de plata pentru urmatorii patru ani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#acord fmi, #Romania FMI, #aderare FMI, #acorduri FMI Romania, #negocieri fmi, #acord Fond Monetar International , #stiri FMI