Romania, tara de vanzare la pret redus - presa franceza

Luni, 15 Iulie 2013, ora 13:10
1936 citiri
Romania, tara de vanzare la pret redus - presa franceza

Directoarea Fondului Monetar International Christine Lagarde se va afla in 15 si 16 iulie in vizita in Romania, o tara pe care FMI o forteaza sa se vanda, comenteaza luni Slate.fr.

In toate sectoarele - posta, transport de marfuri, aeronautica, energie, sanatate - Romania este vanduta la pret redus. Solduri impuse de Fondul Monetar International pentru eficientizarea economiei tarii. "In curand nu vor mai exista prea multe lucruri romanesti in Romania", glumesc unii cu amaraciune la Bucuresti, potrivit site-ului citat.

Tara este de vanzare sau, mai exact, cel putin zece companii publice, pentru a sterge datoriile. In 2009, lovita de criza, Romania imprumuta 20 de miliarde de euro de la FMI, Bruxelles si Banca Mondiala pentru a nu se scufunda. Cresterea s-a redus cu 8,5 puncte procentuale, iar deficitul a urcat la 7,2% din PIB.

Totusi, economia Romaniei mergea destul de bine in urma cu cativa ani, cu o crestere anuala media de 6,3% intre 2002 si 2008. Cand Romania isi pregatea intrarea in UE (devenita efectiva in 2007), toti indicatorii erau buni. La 1 iulie 2010, presedintele de centru-dreapta Traian Basescu este obligat sa reduca salariile functionarilor cu 25% si pensiile cu 15%. Taxa pe valoare adaugata creste de la 19% la 24%. Circa 200.000 de functionari sunt disponibilizati in urmatorii doi ani. Un adevarat tratament de soc cerut in schimbul ajutorului de 20 de miliarde de euro.

In afara acestei politici de austeritate care dureaza de trei ani, troica a impus tarii sa-si privatizeze companiile de stat pentru a atrage investitii si pentru a le face sa devina profitabile. "Ineficient", considera economistul roman Ilie Serbanescu. "Sunt lichidari mascate. Sunt vandute la pret redus companii deficitare sub presiunea FMI", adauga el.

Ce privatizeaza guvernul Ponta

Asftel, compania publica de transport feroviar CFR Marfa a fost cumparata de Grup Feroviar Roman (GFR) pentru 202 milioane de euro. Totusi, valoarea CFR Marfa era estimata la 2 miliarde de euro in urma cu sase ani. In sectorul transportului aerian, trei companii publice cu datorii sau in declin (IAR Ghimbav, Avioane Craiova si Romaero Baneasa) figureaza de asemenea pe lista tranzactiilor. Guvernul roman va vinde de asemenea un sfert din cota de actiuni de 95% de la compania nationala Tarom, membra a aliantei SkyTeam.

In ceea ce priveste domeniul energetic, guvernul a propus pentru listarea la Bursa pachete de 10-15% din actiunile sale la companiile de stat. Aceste privatizari partiale vizeaza Transgaz (transportatoare de gaze), Romgaz (producatoare de gaze) si Hidroelectrica (producatoare de electricitate). Guvernul a deschis de asemenea 10% din actiunile de la Nuclearelectrica, compania care administreaza singura centrala nucleara a tarii. O companie chineza este interesata.

Detinuta in proportie de 75% de guvernul roman, Posta nu a putut pentru moment sa isi gaseasca un cumparator. Si asta pentru ca a acumulat pierderi de peste 120 de milioane de euro in ultimii patru ani. Pentru a o face mai atractiva, 3.650 de salariati, adica 11% din personal, vor fi disponibilizati.

Relatia cu FMI

Schimbarea majoritatii in Romania nu a pus sub semnul intrebarii angajamentele tarii fata de creditorii internationali, deoarece guvernul are interes sa mentina aceeasi directie pentru a debloca alte ajutoare. De la imprumutul din 2009, guvernul a semnat un al doilea acord de tip preventiv in 2011, de 5 miliarde de euro utilizabili in caz de urgenta.

Acest lucru nu se vede inca in viata de zi cu zi, insa Romania scoate incet capul la suprafata. "Economia s-a stabilizat, chiar daca cresterea este slaba si trebuie sa ramanem vigilenti pentru ca situatia sa nu se deterioreze", declara la sfarsitul lunii iunie Nemat Shafik, prim-adjunct al directorului FMI.

Previziunile anticipeaza o crestere de 1,6% pentru 2013, dupa cea de 0,9% din 2012 si de 2,2% din 2011. Bine, insa nu foarte bine, nuanteaza economistul Ilie Serbanescu. Romania este o tara emergenta, are nevoie de o crestere de cel putin 5 sau 6% pentru a se vedea efectele asupra salariilor", afirma el.

Christine Lagarde se va afla la Bucuresti la 15 si 16 iulie, in prima sa vizita in calitate de directoare a FMI. Jurnalistul economic roman Moise Guran nu vede insa aceasta vizita cu ochi buni.

"Ne vom felicita reciproc si vom multumi FMI pentru ca ne-a servit centura de siguranta. Dar sa fim onesti: Romania a pierdut patru ani. Un acord cu FMI este in realitate un blocaj. O perioada in care guvernul nu a facut decat sa execute deciziile luate de cativa contabili obtuzi", scrie el pe blogul sau.

Este inca prea devreme de spus daca FMI a reusit in Romania. In orice caz, institutia ar avea nevoie de un succes dupa erorile (recunoscute) ale actiunii sale in Grecia. In ceea ce priveste guvernul roman, acesta spera ca fie felicitat pentru eforturile depuse, pentru a obtine un noua transa din imprumutul pentru 2013-2015. Pentru acest lucru va trebui sa continue sa vanda tara, incheie Slate.fr.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#vizita director FMI Romania, #acord fmi romania, #privatizare companii Romania, #crestere economica romania , #stiri FMI