Romania trebuie sa imprumute in plus 5 mld. euro

Marti, 11 Mai 2010, ora 23:15
1183 citiri
Romania trebuie sa imprumute in plus 5 mld. euro

Presedintele Traian Basescu a declarat, marti, ca pentru a avea in acest an un deficit bugetar de 6,8%, dincolo de cele aproximativ trei miliarde de euro pe care Romania le va primi pana la finele anului de la FMI si UE, ar trebui imprumutata de pe piata o suma de cinci miliarde de euro, potrivit Mediafax.

"Daca noi implementam programul pe care l-am convenit cu Fondul, de reducere a cheltuielilor bugetului de stat, vom ramane cu un deficit de 6,8% anul acesta.

Vom avea acord cu FMI si dincolo de aproximativ 3 miliarde de euro pe care ii mai primim pana la sfarsitul anului, de la FMI si UE, ar mai trebui sa imprumutam de pe piata diferenta pana la 8,8 miliarde, asta inseamna deficit de 6,8 procente din Produsul Intern Brut.

Deci ar mai trebui sa mai imprumutam inca circa 5 miliarde de euro, dar in conditii de acord cu FMI", a afirmat presedintele. El a adaugat ca in lipsa acordului cu institutiile internationale Romania ar fi avut un deficit de 9,1% din PIB, adica 11,7 miliarde de euro.

Basescu a rugat "oamenii veseli din politica", presa, lumea sindicala, din lumea de afaceri, sa spuna cum ar putea sa imprumute Romania 11,7 miliarde de euro.

In urma negocierilor cu FMI, autoritatile romane au propus, ca masuri pentru incadrarea intr-un deficit bugetar de 6,8% din PIB in 2010, reducerea fondului de salarii bugetare cu 25%, a pensiilor cu 15% si o scadere masiva a subventiilor, in loc de majorarea semnificativa a principalelor taxe, respectiv cota unica si TVA.

Romania are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finantare externa, de la Fond, Uniunea Europeana, BM si BERD, urmand sa ajunga la 19,95 miliarde euro.

Romania a atras deja imprumuturi de aproximativ 11,5 miliarde euro. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
#romania, #basescu, #imprumut, #fmi, #ue, #deficit bugetar , #stiri FMI