Romania va plati la FMI dobanzi de 300 mil euro in 2011

Vineri, 14 Ianuarie 2011, ora 17:23
927 citiri
Romania va plati la FMI dobanzi de 300 mil euro in 2011

Romania va plati FMI dobanzi in valoare de 266 milioane DST (circa 300 milioane de euro) in acest an pentru transele primite pana la finele lunii decembrie, similar cu suma achitata pana acum, iar prima rata din 2011, de circa 78 milioane euro, este programata pentru 1 februarie, precizeaza Mediafax.

Agentia MEDIAFAX a anuntat de la finele lunii decembrie ca Romania a platit FMI dobanzi in valoare de aproximativ 300 de milioane de euro de la semnarea acordului actual de imprumut, iar din august 2012 Banca Nationala si Ministerul Finantelor vor incepe sa ramburseze si ratele aferente transelor primite.

Prima plata a principalului va avea loc pe data de 6 august 2012 si va fi in suma de 546 de milioane de drepturi speciale de tragere (DST), ceea ce reprezinta peste 600 milioane de euro la cotatia din prezent a DST.

Drepturile Speciale de Tragere (DST) reprezinta o unitate monetara folosita de FMI, care are la baza patru valute si este folosita ca moneda in acordarea imprumuturilor de catre institutia financiara. In prezent, un DST este cotat la circa 1,16 euro.

Board-ul FMI a aprobat saptamana trecuta a sasea evaluare a acordului cu Romania si scrisoarea suplimentara, astfel ca institutia a acordat cea de-a saptea transa din imprumut, de aproximativ 900 de milioane de euro, bani care care au fost virati BNR.

Romania plateste FMI o dobanda anuala de 3,5%, calculata la soldul tragerilor efectuate pana la data respectiva si nerambursat.

#romania, #fmi, #dobanzi, #milioane, #euro , #stiri FMI