Romania va primi 5 miliarde de euro de la Ecofin

Miercuri, 06 Mai 2009, ora 18:44
2936 citiri
Romania va primi 5 miliarde de euro de la Ecofin

Ministrii de finante ai tarilor din UE si-au dat acordul la nivel de principiu pentru a acorda Romaniei imprumutul de 5 miliarde euro pentru acoperirea deficitului bugetar, prima transa urmand a fi virata in prima parte a lunii iulie, au declarat pentru NewsIn surse guvernamentale.

Sursele au precizat ca acordul a fost semnat miercuri doar la nivel de principiu.

"Banii vor fi folositi exclusiv pentru acoperirea deficitului bugetar. Acordarea transelor nu sunt conditionate de realizarea reformei in justitie, ci cuprinde doar conditionalitati de natura economica", au precizat oficialii guvernului.

Prima transa, in valoare de 1,5 miliarde euro, va fi disponibila, cel mai tarziu, la inceputul lunii iulie, urmand ca inca un miliard de euro sa fie incasat spre sfarsitul acestui an, potrivit Ministerului Finantelor.

Romania mai are de semnat pana in luna iunie un memorandum care contine datele tehnice ale acordului.

In 24 martie, Romania a ajuns la un acord pentru o finantare totala de 19,95 miliarde euro pe o perioada de doi ani, din care 12,95 miliarde euro de la FMI, 5 miliarde euro de la Comisia Europeana, 1 miliard euro de la Banca Mondiala si 1 miliard euro de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), Banca Europeana de Investitii (BEI) si International Finance Corporation (IFC).

Banii de la FMI merg la BNR, pentru sustinerea rezervei valutare, sumele de la CE si Banca Mondiala sunt destinate acoperirii deficitului bugetar, iar restul de un miliard de euro este pentru banci, in vederea sustinerii creditarii.

Consiliul executiv al Fondul Monetar International (FMI) a aprobat, luni, acordul de finantare pe doi ani cu Romania si a precizat ca prima transa, de 4,37 miliarde DST (4,9 miliarde euro sau 6,6 miliarde dolari) este disponibila imediat.

Autoritatile romane au anuntat ca banii au intrat deja la rezerva valutara a BNR.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#bani, #bugetar, #deficit, #ecofin, #finante, #imprumut, #romania, #tari, #ue , #stiri FMI