Romanii, cei mai pesimisti est-europeni

Miercuri, 20 Octombrie 2010, ora 12:44
1361 citiri
Romanii, cei mai pesimisti est-europeni

Romanii au trecut in ultimii doi ani de la statutul de cei mai optimisti est-europeni la polul opus, nivelul de incredere fiind foarte scazut in privinta perspectivelor financiare si somajului, potrivit unei analize FMI, precizeaza Mediafax.

Astfel, daca in septembrie 2008 Romania avea cel mai ridicat indice al increderii consumatorilor din sapte state analizate, pana in august 2010 situatia s-a rasturnat, reiese dintr-un grafic realizat de expertii institutiei financiare de la Washington.

Celelate tari incluse in acest sondaj sunt Polonia, Ungaria, Bulgaria, Estonia, Letonia si Lituania.

Romania a inregistrat cea mai severa scadere a increderii consumatorilor si este singurul stat dintre cele analizate in care a disparut optimismul.

Indicele are scaderi usoare in Polonia si Bulgaria, a stagnat pentru Lituania si s-a imbunatatit in Estonia, Ungaria si Letonia.

Situatia este similara pentru Romania in privinta increderii in perspectivele financiare pe urmatoarele 12 luni, masurata in septembrie 2008, respectiv august 2010. Si in acest caz romanii au devenit cei mai pesimisti europeni, dupa ce acum doi ani erau in topul optimismului, alaturi de polonezi.

Inversarea asteptarilor se repeta si in cazul indicelui asteptarilor la 12 luni privind somajul, masurat pe aceleasi perioade.

FMI noteaza ca tarile europene cu cele mai adanci recesiuni sunt acelea care au suferit nu numai o scadere a exporturilor, ci si prabusirea cererii interne ca urmare a incheierii bruste a "boom-ului" alimentat de credit din perioada perceputa ca fiind de prosperitate. Aceste state vor trece si prin cele mai lente procese de relansare economica, in timp ce tarile unde recesiunea a fost mai blanda au cele mai puternice reveniri.

In privinta cererii interne, FMI avertizeaza ca Romania va continua sa constate un nivel "subminat" al consumului, determinat de situatia dificila de pe piata muncii, increderea scazuta a populatiei si "distrugerea bunastarii consumatorilor".

Potrivit estimarilor Fondului, Romania va avea a doua cea mai puternica recesiune din UE in acest an, de 1,9%, dupa Grecia, unde economia va scadea cu 4%.

Totodata, PIB al Romaniei ar urma sa urce anul viitor cu 1,5%, cea mai slaba revenire dintre statele membre UE din Europa Centrala si de Est.

Senatoare PNL: „TikTok este un spaţiu al teribilismului. Românii trebuie să fie informaţi despre pericolul extremist”
Senatoare PNL: „TikTok este un spaţiu al teribilismului. Românii trebuie să fie informaţi despre pericolul extremist”
Senatoarea Nicoleta Pauliuc, președinta Organizaţiei Femeilor Liberale a pledat, luni, 25 martie, pentru un acces ponderat al tinerilor la unele aplicaţii de pe internet, dar a atras atenţia...
#romani, #pesimisti, #somaj, #fmi, #piata, #muncii, #relansare, #economica , #stiri FMI