Roubini: Statele cu deficite bugetare mari au nevoie de austeritate fiscala

Miercuri, 26 Mai 2010, ora 13:52
1563 citiri
Roubini: Statele cu deficite bugetare mari au nevoie de austeritate fiscala

Statele care se confrunta cu deficite bugetare mari au nevoie de austeritate fiscala, dar si de reforme structurale, orientate catre piata, pentru ca asta ar putea face diferenta si ar putea absorbi volatilitatile pe termen scurt, a spus Nouriel Roubini, profesor de economie la New York University, precizeaza Mediafax.

El a aratat ca metodele prin care deficitul bugetar poate fi redus, respectiv de scadere a cheltuielior sau o crestere a veniturilor, este o decizie a guvernului din fiecare tara.

Roubini a atras, insa, atentia ca procesul de reducere a deficitului trebui sa fie progresiv si sustenabil.

"Nevoia unei austeritati fiscale nu poate fi schimbata", a spus Roubini, prezent la Forumul Financiar 2010 organizat la Bucuresti de Forum Invest.

El a explicat ca, in cazul tarilor de la "periferia" zonei euro, doar banii care sunt alocati in cadrul unor aranjamente cu UE sau institutii financiare nu sunt suficienti pentru ca statul respectiv sa iasa din criza, fiind nevoie de reforme semnificative.

"Banii pe care ii ofera FMI si Uniunea Europeana au venit cu o cantitate mare de conditionalitati, au venit cu ajustari dureroase", a explicat Roubini.

Economistul a mentionat ca statele de la "periferia" zonei euro s-au confruntat in trecut cu cresteri de salarii peste ratele de productivitate, o apreciere reala a monedelor si un avans al deficitelor de cont curent, iar in prezent au nevoie, pe langa o reducere a deficitelor bugetare, si de o crestere a competitivitatii.

Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#ajustare, #austeritate, #bani, #bugetar, #deficitul, #euro, #fmi, #zona , #stiri FMI