Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Roubini: Statele cu deficite bugetare mari au nevoie de austeritate fiscala

Roubini: Statele cu deficite bugetare mari au nevoie de austeritate fiscala

Statele care se confrunta cu deficite bugetare mari au nevoie de austeritate fiscala, dar si de reforme structurale, orientate catre piata, pentru ca asta ar putea face diferenta si ar putea absorbi volatilitatile pe termen scurt, a spus Nouriel Roubini, profesor de economie la New York University, precizeaza Mediafax.

El a aratat ca metodele prin care deficitul bugetar poate fi redus, respectiv de scadere a cheltuielior sau o crestere a veniturilor, este o decizie a guvernului din fiecare tara.

Roubini a atras, insa, atentia ca procesul de reducere a deficitului trebui sa fie progresiv si sustenabil.


"Nevoia unei austeritati fiscale nu poate fi schimbata", a spus Roubini, prezent la Forumul Financiar 2010 organizat la Bucuresti de Forum Invest.


El a explicat ca, in cazul tarilor de la "periferia" zonei euro, doar banii care sunt alocati in cadrul unor aranjamente cu UE sau institutii financiare nu sunt suficienti pentru ca statul respectiv sa iasa din criza, fiind nevoie de reforme semnificative.


"Banii pe care ii ofera FMI si Uniunea Europeana au venit cu o cantitate mare de conditionalitati, au venit cu ajustari dureroase", a explicat Roubini.


Economistul a mentionat ca statele de la "periferia" zonei euro s-au confruntat in trecut cu cresteri de salarii peste ratele de productivitate, o apreciere reala a monedelor si un avans al deficitelor de cont curent, iar in prezent au nevoie, pe langa o reducere a deficitelor bugetare, si de o crestere a competitivitatii.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1176 ori