Rusia sustine reintroducerea standardului de aur

Miercuri, 01 Aprilie 2009, ora 10:38
2358 citiri
Rusia sustine reintroducerea standardului de aur

Rusia a devenit principalul sustinator al intoarcerii la standardul de aur pentru a restaura disciplina financiara la nivel mondial.

Standardul de aur presupune folosirea drept moneda de schimb a unor bancnote convertibile in cantitati fixe de aur si nu mai este, in prezent, folosit de nicio tara din lume.

Atat Rusia, cat si China discuta introducerea SDR, moneda in care FMI acorda imprumuturile, drept moneda pentru rezerve, in locul dolarului, scrie The Telegraph.

Unii analisti sunt de parere ca excesele financiare din ultimii ani ar fi fost imposibile sub disciplina impusa de standardul de aur.

Rusia este unul dintre cei mai mari producatori de aur din lume, avand inca multe rezerve de minereu neexploatate, asa ca se intelege interesul tarii pentru impunerea acestui standard.

Kremlinul a intruit deja banca centrala sa ridice gradual procentajul aurului in rezervele in valuta la 10 puncte.

Standardul de aur a fost folosit incepand cu secolul 19, dar s-a renuntat la acesta in timpul primului Razboi Mondial, cand guvernele au inceput sa cheltuie foarte mult. In anii 1930 sistemul s-a prabusit, dupa ce Imperiul Britanic, Statele Unite si Franta au renuntat la el.

#rusia, # standarde aur, # fmi, # moneda, # imprumut, # rezerve , #stiri FMI