Sanctiunile economice pun Rusia in genunchi. Efectul este mai puternic decat s-a prevazut

Marti, 04 August 2015, ora 11:58
3592 citiri
Sanctiunile economice pun Rusia in genunchi. Efectul este mai puternic decat s-a prevazut
Foto: Pixabay

Sanctiunile economice impuse Rusiei pentru criza din Ucraina ar putea rade 9 procente din PIB-ul tarii, sustin expertii FMI. Economia rusa marcheaza o aparenta stabilizare, dar efectul izolarii economice va trena pe viitor, se mai arata in raportul Fondului.

"In termeni de acces la pietele financiare externe si a lipsei de noi tehnologii, efectul sanctiunilor se va prelungi", concluzioneaza expertii Fondului, citati de Business Insider.

Criza de durata

Printre sanctiunile impuse Rusiei inca de anul trecut se numara limitarea investitiilor internationale in industriile bancara si energetica din Rusia si interzicerea exporturilor de tehnologie avansata pentru sectorul energetic.

Ca raspuns, Rusia a impus un embargo pentru marfurile alimentare provenite din Occident.

In estimarea FMI, cele doua tipuri de sanctiuni au ca rezultat o pierdere de 1%, pana la 1,5% din PIB-ul Rusiei pe anul in curs. Pe termen mediu insa, PIB-ul tarii ar putea sa piarda 9 procente, se arata in raport.

FMI previzioneaza pentru Rusia o crestere economica redusa, de doar 1,5%, in termen mediu, cu mult sub cele 7 procente inregistrate anual inainte de criza financiara din 2008.

"Ritmul lent de implementare a reformelor si lipsa investitiilor se incadreaza in acest peisaj", au mai transmis expertii FMI.

Acestia i-au avertizat pe oficialii de la Moscova ca rolul central al statului in economie si lipsa reformelor in domeniul proprietatii vor ingreuna redresarea economica a Rusiei.

Crestere anemica

O sansa de revenire la crestere economica dupa contractia de 3,4% asteptata pentru anul in curs o da deprecierea rublei, pentru 2016 economistii FMI anticipand o crestere de 0,2%.

Inflatia, estimata la 12% pentru finalul acestui an, s-ar putea reduce cu 4 procente pana la finalul lui 2016.

Predictia FMI in acest caz este mai pesimista decat cea a oficialilor din banca centrala a Rusiei care au anuntat o inflatie de 7% pentru al doilea semestru al anului viitor.

Cheltuieli limitate

Expertii FMI considera ca prabusirea pietei petrolului ar fi trebuit sa ii faca deja pe oficialii de la Moscova sa recurga la o serie de masuri de consolidare fiscala pentru a se adapta la realitatea pietei de energie.

O revizuire a legii fiscale, care permite guvernului sa cheltuiasca bugetul in raport cu preturile istorice ale petrolului, va trebui facuta cat mai curand, au explicat reprezentantii institutiei internationale.

Printre taierile care ar putea fi operate in curand se numara indexarea pensiilor, operatiune programata pentru anul viitor, dar care ar putea costa 1,1% din PIB.

"Masurile fiscale detaliate vor avea un rol critic pentru credibilitatea programului de consolidare", considera reprezentantii FMI.

#raport FMI Rusia, #scadere PIB Rusia, #efecte sanctiuni economice, #economie rusia , #stiri FMI