Scaderea CAS reduce veniturile cu cinci miliarde de lei in 2015

Vineri, 13 Iunie 2014, ora 16:39
1850 citiri
Scaderea CAS reduce veniturile cu cinci miliarde de lei in 2015

Guvernul nu a reusit sa convinga misiunea FMI ca poate acoperi golul de venituri rezultat in 2015 din reducerea CAS cu 5 puncte procentuale, estimat la aproximativ 5 miliarde de lei, in conditiile in care deficitul bugetar trebuie sa scada de la 2,2% la 1,4% din PIB, au declarat surse guvernamentale.

Premierul Victor Ponta a declarat joi ca de la 1 octombrie contributiile de asigurari sociale vor fi reduse la angajator cu 5 puncte procentuale, cu un impact bugetar de 850 milioane lei, fara majorarea deficitului bugetar, seful Executivului precizand ca masura nu are acordul FMI, ci este asumata de Guvern.

"Consideram ca reducerea CAS cu cinci puncte trebuie aplicata chiar de anul acesta si putem sa ne permitem acest lucru. Putem in mod rezonabil si sustenabil sa transmitem catre Parlament proiectul de lege privind reducerea CAS cu 5 puncte pentru ultimul trimestru, incepand cu 1 octombrie, deoarece in acest fel nu trebuie sa crestem niciun fel de taxa sau impozit. Avem capacitatea, fiind buni gospodari ai bugetului si avand incasari suplimentare si cheltuieli mai mici, pentru 2014, de a acoperi impactul negativ", a spus Ponta.

Guvernul s-a angajat sa reduca deficitul bugetar de la 2,2% din PIB in acest an la 1,4% in 2015, nivel proiectat si pentru 2016, pentru ca in 2017 indicatorul sa coboare la 1,3% din PIB.

Apararea a mancat resursele pentru reducerea CAS

Sursele guvernamentale au declarat ca opozitia FMI privind reducerea CAS a fost alimentata inclusiv de cheltuielile mai mari pentru aparare prevazute pentru anul viitor.

Premierul Victor Ponta a declarat in luna mai ca l-a asigurat pe vicepresedintele SUA, Joe Biden, ca Guvernul isi va asuma toate implicatiile pozitiei in actualul context regional, aratand ca securitatea nu poate fi obtinuta "gratis" si ca exista un acord ca Romania sa aloce 2% din PIB la Aparare "pana in 2016".

La inceputul lunii aprilie, Ponta afirma ca Romania trebuie sa-si asume rolul de frontiera a NATO intr-o regiune fierbinte, el aratand ca trebuie majorat bugetul Ministerului Apararii cu 0,2% din PIB anual, astfel incat "in 2017" acesta sa ajunga la 2%.

FMI a transmis joi seara ca discutiile cu autoritatile romane vor continua de la sediul institutiei din Washington, notand ca au ramas unele chestiuni nerezolvate si fara sa precizeze cand o misiune a Fondului ar putea reveni la Bucuresti.

Echipe ale FMI si Comisiei Europene s-au aflat la Bucuresti in perioada 2-12 iunie pentru discutii privind a treia evaluare in cadrul acordului stand-by al FMI cu Romania si pentru prima evaluare a programului preventiv pentru balanta de plati cu Uniunea Europeana.

Deficit bugetar imens în primele luni ale anului. Cum a epuizat Guvernul o treime din marja asumată pentru 2024
Deficit bugetar imens în primele luni ale anului. Cum a epuizat Guvernul o treime din marja asumată pentru 2024
Deficitul bugetar a urcat la 28,99 miliarde de lei după doar două luni din 2024, arată situația Bugetului General Consolidat publicată de Banca Națională a României (BNR). Execuția...
Europenii și economia pe muchie de cuțit a României. Detaliile care ne fac vulnerabili în fața oricărui șoc extern
Europenii și economia pe muchie de cuțit a României. Detaliile care ne fac vulnerabili în fața oricărui șoc extern
Ultimul raport axat pe evoluția vulnerabilităților economiei române este o analiză la rece a situației țării noastre din prezent. În spatele cifrelor și al predicțiilor încărcate de...
#reducerea cas, #taxe impozite Romania, #deficit bugetar romania , #stiri FMI