Scaderea ratingurilor de tara poate readuce instabilitatea financiara

Miercuri, 30 Martie 2011, ora 18:03
1417 citiri
Scaderea ratingurilor de tara poate readuce instabilitatea financiara

Masurile de retrogradare a unor ratinguri suverane in Europa au avut un impact semnificativ in regiune si au dovedit potentialul de a provoca instabilitate financiara, se arata intr-un raport al FMI, citat de Bloomberg si preluat de Mediafax.

Studiul a fost publicat marti, in aceeasi zi in care Standard&Poor's a retrogradat ratingurile Greciei si Portugaliei.

Masura S&P a amplificat presiunile asupra liderilor europeni de a tine sub control criza datoriilor, care a obligat Grecia si Irlanda sa solicite sprijin financiar international.

Retrogradarea ratingurilor unor economii "relativ mari", precum Grecia, aproape de cel mai redus nivel recomandat pentru investitii a avut impact asupra altor tari din zona euro.

Criza datoriilor din Europa "a fost teatrul unor revizuiri in scadere ale ratingurilor suverane, marind spreadul obligatiunilor suverane si costul asigurarii datoriilor (CDS-uri), dar si presiunile pe pietele de capital", au constatat autorii raportului, Rabah Arezki si Amadou S.R. Sy.

In studiu se arata ca toate pietele financiare din zona euro au fost sub presiune, chiar daca masurile de revizuire a ratingurilor s-au concentrat pe cateva tari, precum Grecia, Islanda, Irlanda, Portugalia si Spania.

Autoritatile europene au criticat agentiile de evaluare financiara pentru faptul ca au retrogradat ratingurile in perioada crizei, amplificand tensiunile din piata.

Comisia Europeana a anuntat ca pana in septembrie va face propuneri pentru inasprirea legislatiei referitoare la companiile de rating si cresterea concurentei.

#fmi, #instabilitate, #raport financiar, #retrogradare ratinguri , #stiri FMI