Schauble sugereaza retragerea dreptului de vot pentru tarile care incalca Pactul de Stabilitate

Miercuri, 24 Martie 2010, ora 12:33
1075 citiri
Schauble sugereaza retragerea dreptului de vot pentru tarile care incalca Pactul de Stabilitate

Ministrul german de finante Wolfgang Schäuble a sugerat inasprirea regulilor Pactului de Stabilitate european, pana la retragerea dreptului de vot pentru statele care il incalca, relateaza AFP, informeaza NewsIn.

"Invatam ca lectie a crizei ca regulile Pactului de Stabilitate nu sunt suficiente pe termen lung. De aceea trebuie sa le consolidam", a declarat el intr-un interviu acordat cotidianului Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

El a propus si "retragerea dreptului de vot" in cazul celor care il incalca. "Daca este necesar, vom schimba tratate. Daca suntem de acord, putem face acest lucru rapid", a apreciat ministrul german.

Numai "dupa o consolidare semnificativa poate fi pusa problema unui fond" european de sustinere, a subliniat el.

Potrivit lui Schäuble, "este nevoie de un mecanism eficient, pentru ca cel care incalca in mod constant regulile sa simta consecintele".

"In prezent nu exista nicio posibilitate de a priva o tara de subventii europene. Daca suntem inteligenti, vom invata lectiile crizei", a adaugat el.

Tarile din Zona euro se apropie de un compromis pentru a depasi diferendul cu Grecia, pe care ar putea sa o ajute, impreuna cu FMI, sa depaseasca criza.

La cererea Greciei, el ar urma, insa, sa isi angajamentul sa inaspreasca in viitor disciplina bugetara.

Potrivit unei surse de la Bruxelles, Berlinul vrea ajutor pentru simplificarea procedurii vizand deficitele excesive ale tarilor din Zona euro, aplicarea mai rapida a sanctiunilor in cazul tarilor care au incalcat mult timp regulile, mergand pana la retragerea dreptului de vot in reuniunile ministeriale si facilitarea aplicarii de amenzi. 

#drept, #pact, #stabilitate, #tari, #vot , #stiri FMI