Scrisoarea de intentie catre FMI intra miercuri in dezbaterea Guvernului

Marti, 24 Martie 2009, ora 09:15
1349 citiri
Scrisoarea de intentie catre FMI intra miercuri in dezbaterea Guvernului

Scrisoarea de intentie catre FMI va intra in dezbaterea Guvernului miercuri, a anuntat luni premierul Emil Boc in timp ce presedintele PSD, Mircea Geoana, a sustinut ca Acordul cu FMI este unul din cele mai avantajoase imprumuturi acordate tarilor din aceasta zona.

Scrisoarea de intentie catre FMI va intra in dezbaterea Guvernului miercuri, a anuntat luni premierul Emil Boc, in timp ce presedintele PSD, Mircea Geoana, a sustinut ca Acordul cu FMI este unul din cele mai avantajoase imprumuturi acordate tarilor din aceasta zona.

"In esenta, acest acord pastreaza un echilibru intre componenta economica si componenta sociala, asta inseamna ca pe de o parte, sprijinim mediul de afaceri, nu marim cota unica, TVA, contribuim la majorarea rezervelor nationale astfel incat sa existe o rezerva de lichiditati pentru a sustine activitatea economica, iar pe de alta parte, prin continutul acordului, protejam categoriile cele mai defavorizate si cu pensii si salarii mici, astfel incat aceste vremuri de criza sa nu-i loveasca pe cei care sunt mai vulnerabili", a declarat premierul Boc, la finalul unei reuniuni a coalitiei de guvernamant, unde au participat si membrii comitetului interministerial.

El a sustinut ca discutiile de pana acum vor duce la "cea mai buna forma de acord pe care o putea avea Romania intr-un acord cu FMI" si ca banii din exterior vor folosi pentru pastrarea locurilor de munca, reluarea creditarii si repunerea economiei in functiune.

Boc a refuzat sa dea detalii despre conditiile FMI, spunand ca acestea vor fi cunoscute insa in curand. "Deocamdata termenii concreti nu vor putea fi facuti cunoscuti pana cand forma semnata si ratificata de ambele parti nu va fi oficiala", a spus el.

Si presedintele PSD, Mircea Geoana, a sustinut ca acordul este semnat in cele mai avantajoase conditii. "Este unul din cele mai avantajoase acorduri facute de tari din aceasta regiune, unde atat dimensiunea legata de pastrarea fiscalitatii actuale, cat si conditiile sociale legate de pensii, de salarii, sunt practic prinse in acest proiect de program", a aratat presedintele Senatului, care a tinut sa evidentieze atitudinea "deschisa" si "flexibila" a Guvernului Boc din ultima vreme pe acest subiect.

"Daca astazi suntem intr-o situatie, in care spre deosebire de alte tari precum Ungaria sau Letonia unde s-a cerut cresterea fiscalitatii sau masuri sociale grave, suntem intr-o zona in care un acord poate considerat o formula rezonabila care sa permita Romaniei sa depaseasca un moment dificil", a mai adaugat presedintele social-democrat.

Cat priveste dobanda pentru aceste sume, Geoana a sustinut ca este dificil de indicat cat va reprezenta dobanda catre FMI, in conditiile in care banii vor fi atrasi in functie de nevoile pentru stabilizarea cursului de schimb.

Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, la Viena, ca, in acordul care se va incheia cu FMI si UE, Romania nu renunta la cota unica de impozitare, nu trebuie sa creasca TVA-ul si nu sunt prevazute reduceri de pensii si salarii, ceea ce arata ca tara noastra nu si-a pus o centura de salvare.

"Romania nu si-a pus o centura de salvare prin acordul cu FMI si UE, repet, Romania nu si-a pus o centura de salvare, Romania si-a pus o centura de siguranta, si asta pentru ca foarte putini analisti pot face precizari asupra evolutiei crizei.

Am sa va aduc si proba faptului ca este vorba despre o centura de siguranta, si nu de salvare, prin invitarea sa cititi, imediat ce va fi dat publicitatii, acordul dintre Romania si Fond si veti constata ca sunt cateva elemente care nu sunt specifice unei tari care trebuie salvate.

Romania nu trebuie sa creasca TVA-ul, ramane 19%, ca si pana acum, Romania nu trebuie sa renunte la cota unica de 16% pe venit, Romania nu trebuie sa reduca salarii, nu trebuie sa reduca pensii, deci nu avem conditii, in urma expertizei Fondului, care sa alerteze pe cineva ca ni se pune o centura de salvare", a declarat Basescu, dupa o intalnire cu investitorii austrieci, demontand afirmatiile aparute in presa din Austria, dar si in presa romana, potrivit carora Romania are nevoie de bani pentru a nu intra in faliment. 

#imprumuturi, # FMI, # dobanda, # acord , #stiri FMI