Scrisoarea de intentie cu FMI va putea trece de CES si fara acordul sindicatelor

Miercuri, 12 Mai 2010, ora 14:31
1169 citiri
Scrisoarea de intentie cu FMI va putea trece de CES si fara acordul sindicatelor

Scrisoarea de intentie cu FMI va putea trece de Consiliul Economic si Social (CES) si fara acordul sindicatelor, a declarat, miercuri, presedintele Consiliului, Florian Costache, citat de Mediafax.

"CES-ul poate sa dea aviz favorabil, aviz nefavorabil sau aviz cu pozitia partilor.

Ultimul caz este posibil daca partea sindicala este impotriva, Guvernul este pentru, iar patronatele se abtin" , a declarat Costache intr-o conferinta de presa.

CES are 45 membri, din care 15 de la sindicate, 15 din partea patronatelor si 15 de la guvern.

Avizul favorabil necesita acordul a trei patrimi din voturile celor prezenti.

Pentru a fi luata o decizie in CES este nevoie ca toate partile sa fie prezente.

Costache a fost prezent la conferinta de presa sustinuta de Alianta Confederatiilor Patronale din Romania.

Purtatorul de cuvant al Aliantei, Dan Matei Agathon, a declarat ca renegocierea acordului cu FMI ar transmite un sentiment de neincredere si ar fi urmata imediat de o reducere a ratingurilor cu 2-3 trepte, iar daca intelegerea cu FMI va cadea Romania va intra in iulie in incapacitate de plata.

Presedintele Traian Basescu a anuntat, dupa negocierile cu FMI, un program de reducere a cheltuielilor publice, principalele masuri vizand reducerea salariilor din sistemul bugetar cu 25% si a pensiilor cu 15%.

Presedintele "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a declarat, marti, ca vineri a fost convocat CES pentru a reanaliza memorandumul dintre Guvern si Fondul Monetar International si a propune modificarile la acest document.

Hossu a spus ca Basescu a cerut Guvernului sa nu valideze scrisoarea de acord cu FMI pana cand nu se obtine aprobarea CES.

Liderul sindical a mai sustinut ca Basescu a cerut Executivului sa reinceapa negocierile cu FMI, in cazul in care CES nu va aproba modificarile convenite de autoritati cu institutiile internationale. 

#scrisoare, # intentie, # fmi, # ces, # sindicate , #stiri FMI