Seful FMI propune o moneda globala si vrea mai multa putere de supraveghere

Marti, 02 Martie 2010, ora 09:42
1590 citiri
Seful FMI propune o moneda globala si vrea mai multa putere de supraveghere

Dominique Strauss-Kahn, directorul FMI, a sugerat ca institutia pe care o conduce ar putea sa ofere tarilor, in viitor, o moneda globala de rezerva, care sa ia locul dolarului. In acelasi timp, el a cerut pentru FMI mai multe putere pentru a supraveghea economia globala.

Moneda FMI la care se referea Strauss-Kahn ar urma sa fie diferita de cea folosita in prezent de Fond. Totusi, ca si alti economisti, el nu crede ca acest lucru se va intampla prea curand. "Acea zi nu a venit inca, dar cred ca este sanatos din punct de vedere intelectual sa dezbatem astfel de idei acum", a spus Strauss-Kahn, intr-un discurs despre viitorul FMI, potrivit New York Times.

Seful FMI a explicat ca o astfel de alternativa la dolar ar limita dependenta sistemului monetar international de politicile unei singure tari dominante. El a precizat ca dolarul a jucat un rol de centura de siguranta in timpul actualei crize, iar sistemul international s-a dovedit a fi rezistent.

"Urmatoarea provocare este sa gasim metode de a limita tensiunea care apare in urma cererii mari de rezerve de precautie, pe de-o parte, si a ofertei limitate, de cealalta parte", a mai spus fostul ministru al Finantelor din Franta.

Mai multe tari, printre care China si Rusia, au cerut crearea unei alternative la dolar si au sugerat folosirea celei a FMI. Beijingul spunea in martie 2009 ca un cos de monede format din euro, yen, lira sterlina si dolar ar fi mult mai stabil si viabil decat folosirea monedei americane.

Mai multa putere pentru supravegherea economiei globale

Dominique Strauss-Kahn a adaugat ca FMI trebuie sa fie mai atent la felul in care riscurile se infiltreaza in economia globala, fiind necesara imbunatatirea modului in care monitorizeaza finantele mondiale. De aceea, Fondul ar trebui sa primeasca mai multe atributii si sa functioneze ca o banca centrala.

"Mandatul nostru trebuie sa acopere intregul spectru de politici macroeconomice si financiare de care depinde stabilitatea globala in lumea moderna", a adaugat el, informeaza Business Week.

Strauss-Kahn este de parere ca Fondul Monetar International s-a concentrat prea mult pe supravegherea individuala a tarilor, iar acest lucru i-a facut sa nu sesizeze adevaratele probleme care au dus la criza economica internationala. El se refera la predictiile facute la inceputul anului 2007, cand FMI si alti analisti erau convinsi ca eventualele efecte negative ale creditelor subprime vor ramane in SUA.

Supravegherea sugerata acum de seful FMI consta intr-o procedura multilaterala in care un grup cu 20 de membri vor putea sa isi evalueze unii altuia economiile, fiind necesara crearea unei harti a riscurilor.

Sectorul financiar a primit 11,4 trilioane din partea guvernelor si a bancilor centrale din toata lumea, dar Strauss-Kahn se intreaba daca acestea vor mai putea sa ofere asemenea lichiditati si in viitor.

FMI nu este primit in zona euro

Chiar daca vrea sa aiba mai multa putere in viitor, Fondul Monetar International nu poate sa intervina in Grecia, deoarece europenii vor sa rezolve singuri problema. Directorul FMI, care a discutat de mai multe ori cu premierul grec George Papandreou, a afirmat ca va interveni doar daca va fi ceruta interventia Fondului, scrie Wall Street Journal.

Decizia de a tine FMI departe de Grecia a fost luata sub presiunea unor nume importante din Uniunea Europeana, precum precum presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, presedintele francez, Nicolas Sarkozy, si premierul luxemburghez, Jean-Claude Juncker.

Acestia cred ca interventia FMI, din care fac parte si puteri ca SUA si China, in zona euro ar avea efecte negative asupra monedei unice europene si a intregii zone. Juncker a precizat ca zona euro trebuie sa se descurce singura

Pe de alta parte, Angela Merkel pare sa fie mai deschisa in ceea ce priveste interventia FMI. Potrivit unei persoane apropiate, ea este de parere ca Fondul are mai multa experienta si know-how decat Comisia Europeana cand vine vorba de ajutoare financiare. Ea a renuntat, insa, la sprijinul aratat fondului, pentru ca a vazut ca este in minoritate si nici ministrul ei de Finante nu accepta.

Relatia dintre Uniunea Europeana si FMI s-a complicat si mai mult dupa ce Dominique Strauss-Kahn a afirmat ca ia in considerare o candidatura la alegerile prezidentiale care vor avea loc in Franta, in 2012. Sondajele realizate pana acum arata ca ar avea sanse mai mari decat Sarkozy, iar implicarea in rezolvarea crizei din Grecia i-ar creste cu siguranta procentele.

 

#fmi, # moneda globala, # sprijin, # economii , #stiri FMI