Senatorii au adoptat ordonanta de urgenta privind ratificarea scrisorii cu FMI

Luni, 29 Martie 2010, ora 23:28
1367 citiri
Senatorii au adoptat ordonanta de urgenta privind ratificarea scrisorii cu FMI

Senatorii au adoptat luni o ordonanta de urgenta a Guvernului privind ratificarea scrisorii de intentie semnata in februarie de autoritatile romane cu FMI, pentru suplimentarea partii din imprumut alocata Ministerului Finantelor Publice (MFP) cu 383 milioane drepturi speciale de tragere.

Ordonanta de urgenta 10/2010 ratifica scrisorea de intentie semnata la 5 februarie si aprobata de FMI la 19 februarie, modificand Ordonanta de urgenta 99/2009 privind ratificarea aranjamentului stand-by dintre Romania si FMI.

Senatorul PSD Gheorghe Marcu a remarcat, la dezbateri, ca in ultimele zece luni Romania a semnat trei scrisori cu FMI, ceea ce, in opinia sa, arata ca Executivul nu are capacitatea de a prognoza evolutia indicatorilor economici.

El a apreciat ca actualii guvernanti nu au gasit un model sustenabil de crestere economica si ca exista riscul de intrare a Romaniei intr-un cerc vicios al indatorarii. "Din cer ninge sau ploua in functie de vreme, dar bani vin numai din munca", a spus senatorul social-democrat.

Colegul sau de partid Sorin Bota a anuntat ca PSD se va abtine de la vot pentru faptul ca nu exista transparenta in utilizarea acestui imprumut. El a aratat ca senatorii urmeaza sa acorde un vot post-factum.

Bota a cerut reprezentantului Guvernului sa puna la dispozitia Comisiei pentru buget-finante ce s-a intamplat cu imprumutul de la FMI, unde a fost repartizat si pe ce au fost cheltuiti banii. Senatorul liberal Ioan Ghise a anuntat, de asemenea, ca senatorii PNL nu vor vota acest proiect de lege.

El a sustinut ca imprumutul de 20 de miliarde de euro a fost facut fara sa existe o baza legala. Ghise a spus ca fiecare cetatean este obligat sa plateasca o datorie de 1.500 de euro fara ca reprezentantii sai legali, respectiv membrii Parlamentului, sa-si fi dat acordul.

El a spus ca un numar restrans de persoane au decis in privinta acestui imprumut, uzurpand dreptul in acest sens al Parlamentului. In replica, senatorul PDL Dumitru Oprea a aratat ca toata procedura prin care a fost luat imprumutul de la FMI a fost indeplinita in perioada in care PSD s-a aflat la guvernare, alaturi de PDL.

El a sustinut ca banii imprumutati de la FMI au salvat Romania si au dobanzi derizorii. In cadrul dezbaterilor, senatorul PNL Varujan Vosganian, fost ministru al Finantelor, a vorbit despre "necrutatoarea fata a efectelor acestui imprumut".

"Fata de o datorie publica de 22% la sfasitul anului 2008, potrivit datelor oferite de Ministerul Finantelor si de raportul privind indcatoriii macroeconomici la dezbaterea proiectului de Buget pentru anul 2010, vom ajunge in 2010 la un procent de 34% datorie publica", a mentionat senatorul liberal.

El a spus ca luna februarie inregistreaza "un trist record", fiind luna in care a fost inregistrat cel mai mare deficit bugetar pentru aceasta luna din 1990. Potrivit lui Vosganian, bugetul consolidat a inregistrat un deficit de aproape sapte miliarde de lei numai in luna in februarie.

Varujan Vosganian a spus ca efectele imprumutului de la FMI sunt cresterea fara precedent a datoriei publice, reorientarea sumelor de bani de la echilibrarea pozitiei externe a Romaniei si a cursului de schimb, asa cum se anuntase, catre responsabilitatile fundamentale ale statului, plata de salarii si pensii.

Proiectul de lege a fost adoptat, cu 62 de voturi "pentru"", 18 voturi "impotriva" si 18 "abtineri", de Senat, in calitate de prima Camera sesizata.

Tot luni, senatorii au adoptat un proiect de lege pentru aprobarea Ordonantei de urgenta 11/2010 privind ratificarea memorandumului suplimentar de intelegere dintre Uniunea Europeana si Romania, semnat la Bucuresti la 18 februarie si la Bruxelles la 22 februarie, la memorandumul de intelegere incheiat in 2009.

Proiectul a fost adoptat de Senat cu 70 de voturi "pentru", 12 voturi "impotriva" si 11 "abtineri". Romania are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finantare externa, de la Fond, Uniunea Europeana, BM si BERD, urmand sa ajunga la 19,95 miliarde euro. 

#ordonanta, #urgenta, #ratificare, #scrisoare, #fmi, #imprumut, #senatori , #stiri FMI