Serbia spera ca FMI ii va permite un deficit bugetar mai mare

Vineri, 13 Martie 2009, ora 16:19
1503 citiri
Serbia spera ca FMI ii va permite un deficit bugetar mai mare

Fondul Monetar International (FMI) ar putea manifesta in prezent o mai mare disponibilitate pentru a permite o dublare a deficitului bugetar al Serbiei din 2009, cu reduceri minore de cheltuieli, a declarat vineri premierul sarb, scrie Reuters.

In cadrul unui interviu acordat cotidianului Politika, premierul Mirko Tvetkovici a spus ca membrii cabinetului sau alcatuit din partide pro-vestice si socialistii fostului autocrat Slobodan Milosevici considera ca reducerile de salarii si pensii ar fi prea sensibile in vreme de criza.

Serbia urmeaza sa inceapa negocierile cu Fondul in 16 martie, pentru a inlocui un credit stand-by de 520 milioane dolari cu un acord pentru un imprumut de 2-2,5 miliarde dolari, pentru a limita impactul crizei mondiale.

"Programul nostru se bazeaza mai degraba pe un deficit mai mare decat pe reduceri de cheltuieli", a spus premierul sarb.

"Nu este usor sa diminuezi cheltuielile bugetare in vreme de criza, mai ales in ceea ce priveste chestiuni sensibile ca salariile si pensiile, platile sociale si investitiile", a precizat Tvetkovici.

"Problema principala a negocierilor va fi axata pe cat va creste deficitul si pe cat vor fi reduse cheltuielile. Cred ca de data aceasta vor fi mai pregatiti sa ia in considerare niste capacitati mai realiste", a declarat premierul sarb.

Serbia estimeaza in prezent ca deficitul va fi de 1,2 miliarde euro, adica peste 3% din produsul intern brut (PIB). Guvernul poate acoperi 700-750 milioane euro, iar pentru restul sumei va cere finantare de la creditorii comerciali, a mai spus premierul sarb.

"Ma astept ca discutiile cu reprezentantii Fondului sa fie dificile, ca de obicei. De data aceasta, insa, ar putea sa se deruleze mai usor, pentru ca FMI isi da seama ca nu suntem o insula izolata si ca alte tari se confrunta cu probleme mult mai serioase", a adaugat Tvetkovici.

Guvernatorul bancii centrale, Radovan Jelasici, a spus joi ca Serbia ar putea avea nevoie de 2 miliarde dolari de la Fond doar pentru 2009 si de mult mai multi bani in cadrul unui nou acord pe trei ani, pentru mentinerea stabilitatii. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Serbia, #FMI, #deficit, #bugetar, #salarii , #stiri FMI