Sindicatele propun impozitare diferentiata, inghetarea pensiilor, impozitarea PFA

Joi, 13 Mai 2010, ora 23:31
1936 citiri
Sindicatele propun impozitare diferentiata, inghetarea pensiilor, impozitarea PFA

Sindicatele propun ca masuri alternative, pentru economia la bugetul statului, impozitarea diferentiata, largirea bazei de impozitare pentru persoanele fizice autorizate (PFA) si pentru cei care castiga venituri exclusiv din drepturi de autor, inghetarea si nu diminuarea pensiilor, informeaza Mediafax.

Sindicalistii vor discuta, vineri, cu reprezentanti ai patronatelor si ai Guvernului, in Comisia de specialitate a Consiliului Economic si Social (CES) masurile propuse de ei care prevad limitarea achizitiilor, a bunurilor si serviciilor, eliminarea micii evaziuni prin plata accizelor la combustibil pentru comercianti.

De asemenea, acestia au propus inghetarea si nu scaderea pensiilor, nu sunt de acord cu masurile aberante ca impozitarea tichelor de masa.

Sindicatele cred ca se poate modifica scrisoarea de intentie catre FMI, astfel incat salariile bugetarilor sa scada cu zece la suta si numai in 2010, fara fi diminuate deloc pensiile, iar diferenta sa fie luata de la stimulente, achizitii si servicii.

Vicepresedintele "Cartel Alfa", Petru Dandea, a declarat, joi, ca liderii celor cinci confederatii sindicale s-au intalnit pentru a analiza datele trimise de Ministerul de Finante privind cifrele exacte pe care s-au fundamentat masurile de austeritate propuse de guvernanti.

Discutiile au vizat stabilirea propunerilor de modificare a scrisorii de intentie catre FMI, in sensul gasirii unor surse de finantare diferite de cele propuse de Executiv, in felul acesta evitand reducerea pensiilor si salariilor.

Dandea a spus ca planul de masuri de protest anuntat de toate confederatiile ramane in vigoare pana in momentul in care sindicatele vor avea certitudinea ca Guvernul accepta propunerile sindicatelor de modificare a memorandumului de intelegere cu FMI.

Liderul sindical a precizat ca in situatia in care Guvernul va dovedi inflexibilitate si nu va renunta la masurile din documentele incheiate cu Fondul Monetar International, sindicatele vor continua proteste si vor ajunge si la greva generala, avand o revendicare unica, si anume caderea Guvernului.

"Vom cere presedintelui sa ceara depunerea mandatului prim-ministrului", a mai spus Dandea. Ministerul de Finante a trimis, miercuri seara, documentele solicitate de sindicate privind proiectia bugetara si fondul de cheltuieli si venituri inregistrate in primele trei luni ale anului. 

#sindicate, #impozitare diferentiata, #pensii, #pfa , #stiri FMI