Slovacia nu vrea sa contribuie la ajutorul de 110 mld. euro promis Greciei

Marti, 13 Iulie 2010, ora 16:34
926 citiri
Slovacia nu vrea sa contribuie la ajutorul de 110 mld. euro promis Greciei

Guvernul Slovaciei se opune contributiei tarii la pachetul de asistenta financiara, in valoare de 110 miliarde de euro, anuntat de Uniunea Europeana (UE) si Fondul Monetar International (FMI) pentru Grecia, a declarat premierul Iveta Radicova, citata de Bloomberg si preluat de Mediafax.

"Nu suntem de acord", a afirmat Radicova, prima femeie premier din istoria Slovaciei, dupa o intalnire la Bruxelles cu presedintele UE, Herman Van Rompuy.

Pachetul de ajutor financiar pentru Grecia se va derula pe o perioada de trei ani si consta din imprumuturi bilaterale, totalizand 80 de miliarde de euro, acordate de statele zonei euro Greciei, respectiv din alte 30 de miliarde de euro de la FMI.

Premierul slovac nu a aprobat nici infiintarea Facilitatii Europene de Stabilitate Financiara, care ar urma sa atraga finantare de 440 de milioane de euro, cu garantii din partea guvernelor din zona euro.

Fondurile sunt destinate sustinerii statelor membre ale uniunii monetare in situatii dificile.

Seful grupului ministrilor de Finante din zona euro, Jean-Claude Juncker, s-a intalnit cu premierul slovac la Bruxelles pentru a obtine semnarea pactului.

"Slovacia trebuie sa semneze. Este vorba despre intreaga zona euro, dar decizia apartine executivului slovac", a declarat Juncker reporterilor dupa intrevedere.

Garantiile pentru instrumentele financiare care vor fi emise prin acest program intra in vigoare odata cu aprobarea de catre state care detin 90% din actiunile aferente participatiilor lor. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
#euro, #fmi, #grecia, #slovacia, #ue , #stiri FMI