Soros: Criza financiara indeamna statele din zona euro sa ramana in cadrul acestui spatiu

Luni, 06 Aprilie 2009, ora 17:30
1307 citiri
Soros: Criza financiara indeamna statele din zona euro sa ramana in cadrul acestui spatiu

Criza financiara indeamna statele care folosesc moneda unica sa ramana in zona euro, a declarat luni investitorul miliardar George Soros, care a subliniat ca natiunile din afara uniunii monetare se confrunta cu probleme serioase, relateaza Reuters.

In timp ce resursele suplimentare ale Fondului Monetar International (FMI) ajuta la stabilizarea pietelor est-europene afectate de criza, Soros este de parere ca tarile Baltice inca se confrunta cu "probleme serioase".

"Germania, cel mai rezervat stat in ceea ce priveste finantarea celorlalte tari europene, a recunoscut ca are, de asemenea, o responsabilitate fata de noile state membre", a mai spus Soros.

Germania a fost una dintre cele mai rezervate economii in fata cererilor Statelor Unite de crestere a cheltuielilor pentru stimuli fiscali, in vederea sustinerii economiei globale si temperarii crizei internationale.

Soros a spus recent ca statele din Europa de Est sunt principalele candidate pentru sprijin financiar din partea Fondului Monetar International (FMI).

FMI a acordat in 26 martie un imprumut de trei miliarde de euro Serbiei, a doua zi dupa ce a oferit, impreuna cu Banca Mondiala si cu Uniunea Europeana, un imprumut de 20 de miliarde de euro Romaniei si dupa ce a deblocat a doua transa a ajutorului sau de 11,8 miliarde de euro pentru Ungaria.

Liderii G20 decis recent triplarea resurselor FMI la 750 miliarde de dolari, permit FMI sa emita Drepturi Speciale de Tragere (DST) in valoare de 250 miliarde de dolai si sa vanda aur, totul reprezentand un total de 1.100 miliarde de dolari. 

#soros, # criza, # stimuli, # rezerve, # fmi, # sprijin financiar , #stiri FMI