Soros: Europa de Est, principalul candidat pentru sprijin din rezervele FMI

Joi, 02 Aprilie 2009, ora 12:58
1224 citiri
Soros: Europa de Est, principalul candidat pentru sprijin din rezervele FMI

George Soros a spus ca tarile in curs de dezvoltare ar trebui sa fie lasate sa imprumute bani din rezervele internationale ale Fondului Mondial International.

In cadrul unei intalniri la London School of Economics, inaintea summit-ului G-20, Soros a declarat ca tarile mari ar putea imprumuta partea lor din SDR (moneda folosita de FMI) pentru a stabiliza sistemele financiare, relateaza Reuters.

Soros crede ca tarile din Europa de Est sunt "principalele candidate" pentru sprijin. Miliardarul a spus ca FMI ar trebui sa tipareasca 250 de milioane de dolari in SDR pe an, atata timp cat dureaza recesiunea.

"Ar fi un ajutor imens pentru aceste tari in curs de dezvoltare, care ar putea astfel oferi pachete de stimuli financiari", a spus Soros, adaugand ca ar trebui, totusi, sa existe un control pentru a se asigura ca banii sunt "cheltuiti in mod adecvat".

Miliardarul a spus ca SDR nu ar trebui sa fie vazuta ca o moneda de schimb. "Nu cred ca America este pregatita sa schimbe dolarul cu SDR pentru rezervele sale valutare. Pe termen lung, insa, cred ca trebuie luat in considerare acest lucru si ar putea fi in interesul Americii", a mai spus Soros.

Omul de afaceri nu este de acord nici cu revenirea la standardul de aur.

#soros, # fmi, #dolar, # rezerve, # moneda, # schimb, # imprumut , #stiri FMI