Spania, imprumut de la FMI de 280 mld. euro?

Marti, 04 Mai 2010, ora 23:17
1754 citiri
Spania, imprumut de la FMI de 280 mld. euro?

Spania a inceput discutii secrete cu Fondul Monetar International (FMI) pentru un imprumut de 280 de miliarde de euro, potrivit unor zvonuri aparute pe mai multe burse europene, insa premierul spaniol Jose Luis Rodriguez Zapatero le-a calificat "nebunie curata", informeaza Mediafax.

Zvonurile au facut referire si la o posibila retrogradare a ratingurilor Spaniei de catre Fitch si Standard & Poor's, insa cele doua agentii de evaluare financiara au negat ca ar avea o astfel de intentie, potrivit cotidianului francez La Tribune.

Zapatero a afirmat, intr-o conferinta de presa organizata la Bruxelles, ca zvonul privind o cerere de imprumut de la FMI este "nebunie curata" si poate dauna intereselor Spaniei, ceea ce ar fi o "situatie intolerabila", transmite Reuters.

Oficialul si-a exprimat increderea in finantele Spaniei si solvabilitatea acestora, reiterand, insa, ca statul trebuie sa restructureze sectorul financiar cat mai repede posibil.

Euro s-a depreciat, marti, cu 1% in raport cu dolarul american, la minimul ultimelor 12 luni, continuand declinul din ultima perioada, cauzat de temerile investitorilor privind Grecia si gradul ridicat de indatorare al altor state din zona euro. Moneda europeana a atins 1,3058 dolari pe parcursul zilei, minimul incepand din aprilie 2009.

In 2010, euro s-a depreciat cu 8,8% in raport cu dolarul. Totodata, indicele FTSEurofirst 300, care include cele mai importante companii europene, se afla in scadere cu 2% la 13:11 GMT. Fata de inceputul anului indicele este mai jos cu 0,2%.

Investitorii au ramas sceptici privind stabilitatea statelor din zona euro, in special Grecia, Spania si Portugalia, in pofida pachetului de imprumuturi, in valoare de 110 miliarde de euro, pregatit pentru statul elen. 

#spania, #imprumut, #fmi , #stiri FMI