Statul neglijeaza infrastructura ca sa respecte tintele FMI

Miercuri, 08 Iulie 2009, ora 11:02
1318 citiri
Statul neglijeaza infrastructura ca sa respecte tintele FMI

Premierul Emil Boc spune ca vrea sa discute cu CE si FMI pentru alocarea unor sume mai mari pentru infrastructura, care sa nu fie luate in calcul la stabilirea deficitului, pentru ca Romania risca sa respecte indicatorii stabiliti cu cele doua institutii, dar sa nu realizeze investitiile propuse, informeaza NewsIn.

"Daca doresti sa ai speranta unei opriri a caderii economice, sa pui premisele unei cresteri economice, acest lucru nu poate fi facut decat daca in infrastructura (...) alocand sume suplimentare. Pentru ca altfel riscam sa aratam foarte bine cu niste calcule pe hartie (...), dar ne vom uita afara si vom observa ca nici autostrazile nu se termina, nici centurile ocolitoare nu se fac, nici scolile nu se modernizeaza si nici incasarile la buget nu vor fi aferente si vom fi in situatia in care, intr-adevar, am respectat niste indicatori, dar fara sa avem rezultatele pe care le asteptam in economie", a declarat marti Boc.

Premierul a spus ca doreste sa aiba o discutie "absolut deschisa" cu CE si FMI pentru a putea utiliza mai multe resurse pentru infrastructura, iar sumele alocate in acest scop sa nu fie luate in considerare la calcularea deficitului.

"Cred ca banii care se aloca suplimentar pe infrastructura, numai pe infrastructura, ar trebui sa nu intre in deficitul bugetar", a declarat el.

Seful Executivului a precizat ca, pe langa decizia luata de Guvern, de a cheltui in trimestrul al III-lea banii aferenti investitiilor in infrastructura in trimestrul al IV-lea, Executivul va solicita FMI si CE si o suplimentare a sumelor alocate acestui domeniu.

"(...) Prin investitia publica masiva sa putem temporar suplini lipsa de comenzi pentru mediul privat. Pai daca noi nu investim, statul, mediul privat are o lipsa de comenzi din cauza caderii pietelor globale europene si mondiale, de unde sa ne asteptam la crestere economica?", a spus el.

 

#boc, #ce, #deficit, #fmi, #infrastructura, #investitii, #sume , #stiri FMI