Stolojan: Fara finantare externa, Romania ar putea repeta criza din 1997-2000

Luni, 09 Martie 2009, ora 10:03
2024 citiri
Stolojan: Fara finantare externa, Romania ar putea repeta criza din 1997-2000

Liderul PDL Theodor Stolojan a declarat luni, inaintea sedintei coalitiei, unde se va discuta despre un posibil imprumut de la FMI, ca Romania are nevoie de finantare externa, pentru ca, fara aceasta, Romania ar putea repeta criza din perioada 1997-2000.

Theodor Stolojan a sustinut ca PSD stie la fel de bine ca Romania are nevoie de finantare externa, sugerand ca, de fapt, aceasta solutie nu va putea fi evitata decat cu mari costuri. "Si PSD si PDL stiu ca Romania are nevoie de finantare externa, ca nivelul investitiilor straine directe s-a redus probabil la jumatate fata de 2008, deci alegerea e cunoscuta de mult. Vrem o ajustare brusca cum s-a facut in perioada 1997-2000? Trebuie sa va reamintesc cand cursul leu-dolar a trecut de la 4000 lei dolarul, apoi la 8000 si apoi la 16.000? Asta este varianta, daca nu recurgem la o finantare externa", a declarat Stolojan.

Fostul premier  a admis insa ca exista si optiunea ca Romania sa nu se imprumute, dar ca in acest caz consumul va fi redus drastic.

"Romania are doua optiuni: una, de a nu lua nicio finantare externa si de a reduce masiv consumul productiv si neproductiv, pentru ca neputand sa finantezi deficitul mare, trebuie sa reduci importurile, sau de a lua o finantare extrerna si a castiga timp pentru a face reformele structurale", a conchis europarlamentarul.

La randul sau, ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a sustinut ca liderii PSD nu au de ce sa fie deranjati de faptul ca nu au fost informati ca o delegatie a mers saptamana trecuta la FMI, aratand ca delegatia a fost pentru informare si pentru a vedea care este atmosfera. "Nici eu n-am avut cunostinta si nici nu s-a negociat. S-a trimis o delegatie formata dintr-un reprezentant de la Ministerul de Finante si unul de la BNR pentru niste discutii exploratorii, sa vada cum e atmosfera acolo, nu neaparat sa poarte negocieri. N-a purtat nimeni nicio negociere, n-au avut niciun mandat, nu cred ca trebuie sa fie atata tevatura ca doua persoane s-au dus la FMI sa vada care e atmosfera", a spus liderul PDL. Intrebat daca nu trebuia sa fie informat si Mircea Geoana de plecarea acelei echipe, Berceanu a declarat: "Important e (sa stie, n.r.) ca atunci cand pleaca oameni care au ceva de facut, si nu sa aiba misiuni de informare".

Referitor la declaratiile liderilor PSD de la sfarsitul acestei saptamani despre faptul ca PSD nu e tratat ca partener egal in coalitie, Berceanu a spus: "Nu trebuie sa luam in serios toate declaratiile facute la scolile anotimpurilor. Sunt antrenamente pentru campania electorala, multi dintre candidati incep sa se pregateasca, isi fac curaj".

Presedintele Traian Basescu se va adresa Parlamentului luni, la ora 16, pe tema deficitului de cont curent si a eventualitatii contractarii unui credit extern.

In ultima perioada, lideri ai PSD s-au aratat in dezacord in legatura cu un posibil credit extern luat de Romania de la FMI, iar Mircea Geoana i-a cerut ministrului de Finante, Gheorghe Pogea, sa prezinte urgent in coalitie argumentele pentru un asemenea angajament.

Premierul Emil Boc a declarat duminica, la un post de televiziune, ca Executivul este in discutii cu Comisia Europeana privind contractarea unui credit extern de cateva miliarde de euro, iar aceasta se consulta la randul sau cu FMI, existand multe cazuri in care CE cere ca acordul cu ea sa fie dublat de unul cu FMI.

Seful Guvernului a precizat ca Romania are nevoie de un credit extern de cateva miliarde de euro, insa nu a fost stabilita inca suma exacta, iar Guvernul nu a decis de unde se va imprumuta, existand mai multe variante care sunt analizate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a anunțat recent o actualizare majoră în toate platformele sociale ale companiei Meta, inclusiv WhatsApp, Facebook, Instagram și Facebook Messenger....
#comisia, #europeana, #externa, #finantare, #fmi, #romania, #stolojan , #stiri FMI