Strauss-Kahn: FMI nu influenteaza Guvernul Romaniei

Marti, 30 Martie 2010, ora 15:10
1205 citiri
Strauss-Kahn: FMI nu influenteaza Guvernul Romaniei

Directorul general al FMI, Dominique Strauss-Kahn, a declarat marti, in Parlament, ca desi exista semne ale revenirii economice, statele UE nu trebuie sa se culce pe lauri, aratand ca rata somajului va continua sa creasca in urmatoarele luni si ca este nevoie de un consens politic pentru recuperare, precizeaza NewsIn.

El a explicat ca exista un decalaj intre reluarea cresterii economice si varful somajului.

"Rata somajului e inca foarte ridicata si inca se ridica in lunile urmatoare. Exista un decalaj intre reluarea cresterii economice si varful somajului, care poate dura intre 6-8 luni, sau mai mult.

Chiar daca avem de-a face cu crestere economica, vor exista inca oameni care isi vor pierde slujbele in urmatoarele luni.

Inteleg cat de dificil este sa explici poporului ca lucrurile se imbunatatesc si, pe de alta parte, sa explici oamenilor ca isi pierd slujba sau si-o vor pierde", a explicat Strauss- Kahn.

El a subliniat ca FMI va sustine diversele economii "pana cand mediul va fi suficient de sigur pentru a sti ca nu ne vom intoarce in recesiune".

Oficialul FMI a precizat ca, un alt motiv "pentru care nu trebuie sa ne culcam pe lauri", este dat de faptul ca este nevoie de reglementari ale sistemului financiar, acestea necesitand insa timp. El a aratat ca a durat 12 ani construirea unui set de norme pentru sectorul bancar, dar ca "nu avem la dispozitie 12 ani".

"Oameni inclusiv din Romania cer ca ritmul acesta sa se accelereze", a mai explicat Strauss-Kahn.

O alta problema identificata de directorul FMI este acela ca solutiile propuse de guvernul american sunt diferite de cele propuse de UE, desi "ambele sunt logice".

"Problema e ca cele doua sisteme nu se potrivesc intre ele, asta creaza provocari la nivel global. Daca provocarile sunt globale, si raspunsurile trebuie sa fie globale", a spus el.

"Ne intereseaza o solutie comuna, acest moment cu recuperarea se pierde si este un risc important, pentru ca rezolvarea problemei din sectorul financiar are nevoie de consens politic, la fel de important ca cel atins in punctul maxim al crize", a aratat Strauss-Kahn.

El a mai spus ca diferenta intre nivelul la care au fost afectate statele UE e data de faptul ca politicile economice dinainte de criza si institutiile care puteau sa rezolve criza "nu au aceeasi calitate".

Directorul FMI a mentionat si ca, pe timp de criza, apar la lumina "slabiciunile institutiilor europene".

El a transmis un mesaj pentru tarile membre FMI, si pentru Romania, aratand ca, pentru urmatoarea criza financiara, in plus, fata de supravegherea sistemului, reglementari si preventie, este nevoie de o "autoritate de decizie europeana" .

"A venit timpul sa folosim aceasta criza pentru a remodela institutiile europene. Exista trei prioritati: avem nevoie de o transformare totala a arhitecturii financiare europene. Dar nu e suficient, trebuie sa si prevenim criza.

Avem nevoie de instrumente pentru a gestiona o criza si a o rezolva in momentul in care apare, indiferent cat de preventiv ai actionat. Indiferent de supraveghere, reglementare, preventie, peste trei, cinci, sau 10 ani, va exista o alta criza financiara. Asa ca, la nivelul UE, e nevoie de mai mult decat reglementare si supraveghere, e nevoie de o autoritate de decizie europeana. Inteleg ca e foarte dificil, e o provocare majora tehnic si politic, insa e fezabil", a conchis oficialul FMI.

România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România a raportat în a doua parte a anului trecut un preț la energie electrică pentru uz casnic de 19,1 euro la 100 kWh, între ultimele cinci cele mai reduse din UE. Pe de altă parte,...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#fmi, #strauss, #kahn, #guvern, #economie , #stiri FMI