Strauss-Kahn: impozitul pentru bancilor, o optiune pentru stabilitatea financiara

Luni, 26 Aprilie 2010, ora 00:10
1103 citiri
Strauss-Kahn: impozitul pentru bancilor, o optiune pentru stabilitatea financiara

Introducerea unui impozit in sistemul bancar reprezinta doar una din masurile prin care se poate atinge obiectivul de stabilitate financiara, alte optiuni vizand inasprirea reglementarilor privind fondurile proprii sau capitalul institutiilor de credit, a declarat seful FMI, Dominique Strauss-Kahn.

"Este alegerea fiecarui stat", a afirmat directorul executiv al FMI, cu ocazia reuniunii de primavara a tarilor membre FMI, potrivit AFP.

Anumite state ar putea prefera reglementari mai stricte in privinta fondurilor proprii sau capitalului, a adaugat el.

Directorul general al FMI a subliniat ca este esential ca toate masurile destinate imbunatatirii gradului de stabilitate financiara sa fie luate in mod coordonat, pentru a se evita distorsionarea concurentei.

Ministrii de Finante ai G20 au discutat vineri asupra unei propuneri a Fondului privind introducerea a doua impozite pentru institutiile financiare.

Un impozit s-ar aplica pasivului bancilor, bazat pe profilul de risc al companiei, iar celalalt pe profit si remuneratii.

Anumite state, precum Brazilia, Canada si Elvetia, considera ca un impozit impus bancilor nu este necesar si nu reprezinta cea mai buna solutie pentru limitarea riscului.

In schimb, SUA, Franta, Germania si Marea Britanie sunt tari care prefera taxarea companiilor financiare. 

#fmi, #strauss-kahn, #impozit, #banci, #stabilitate financiara , #stiri FMI