SUA vor o majorare a resurselor FMI

Vineri, 13 Martie 2009, ora 09:28
1712 citiri
SUA vor o majorare a resurselor FMI

Propunerea Statelor Unite de a extinde considerabil capacitatea de interventie a Fondului Monetar International (FMI) este un pas important pentru multilateralism, revenit in gratiile Washingtonului odata cu administratia Obama si criza economica mondiala, comenteaza AFP.

Secretarul american al Trezoreriei, Timothy Geithner, a indicat miercuri ca va propune tarilor membre ale grupului informal al celor mai industrializate 20 de state ale lumii - G20 - "o majorare considerabila a resurselor" Fondului, in conditiile in care tarile care se confrunta cu situatiile cele mai dificile cer ajutorul FMI.

Potrivit acestei propuneri, noile acorduri de imprumut "ar putea fi majorate cu pana la 500 miliarde dolari si ar putea fi extinse in asa fel incat sa participe tot mai multe state membre ale G20".

Instrumentul, finantat de reprezentanti ai 26 de tari, a fost creat in 1995 dupa criza mexicana, iar in prezent nu dispune decat de un cuantum de 50 miliarde dolari.

In conditiile in care Statele Unite au criticat multa vreme consolidarea finantelor FMI, propunerea lui Geithner este mult mai ambitioasa decat cea a europenilor, care vor sa dubleze capacitatea de interventie a Fondului.

"Acest lucru reflecta faptul ca FMI va trebui, probabil, sa sprijine mult mai multe tari, in conditiile agravarii crizei economice", a atras atentia economistul Desmond Lachman, de la American Enterprise Institute din Washington.

Daca propunerea va fi adoptata, Statele Unite, care contribuie cu o cincime la bugetul noilor acorduri de imprumut, ar putea acorda o finantare de pana la 100 miliarde dolari, cuantum egal cu cel pe care Japonia s-a angajat in februarie sa il imprumute Fondului.

Pe de alta parte, Reuters scrie ca, potrivit unui document obtinut de agentia de stiri, UE ar putea imprumuta pana la 100 miliarde dolari Fondului, pentru a combate recesiunea globala, dar blocul european respinge cererile SUA pentru mai multi stimuli directi, in apropierea discutiilor G20.

Principalii oficiali din finante ai marilor puteri economice mondiale se reunesc vineri in sudul Angliei, ca sa pregateasca summitul G20 din aprilie, la care liderii se vor confrunta cu presiuni tot mai accentuate pentru a controla cea mai grava criza economica a ultimelor generatii.

Dar fisura transatlantica s-a adancit dupa ce Franta si Germania au aratat clar ca nu sunt de acord cu cererile SUA privind majorarea cheltuielilor, insistand ca este nevoie de o supraveghere financiara mai aspra, pentru a rezolva lipsa de incredere de pe pietele de credit care impiedica finantarea economiei reale.

Astfel, presedintele francez Nicolas Sarkozy a declarat la o conferinta comuna de la Berlin cu cancelarul german Angela Merkel ca "noi consideram ca Europa a investit deja mult in revigorare, iar problema nu este sa cheltuim mai mult, ci sa implementam un sistem de reglementare, astfel incat catastrofa economica si financiara cu care se confrunta lumea in prezent sa nu se repete". 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#SUA, #FMI, #bani, #criza, #miliarde, #UE, #miliarde, #Sarkozy , #stiri FMI