Tanasescu, FMI: bugetul va fi de maxim 2,5 mld euro la sfarsitul lui 2009

Luni, 16 Noiembrie 2009, ora 09:37
844 citiri
Tanasescu, FMI: bugetul va fi de maxim 2,5 mld euro la sfarsitul lui 2009

Necesarul de finantare a bugetului pana la sfarsitul anului se poate incadra in 2,2 - 2,5 mld. euro, estimarea vehiculata recent de 5 mld. euro fiind exagerata in conditiile in care deficitul nu va trece de 7,5% din PIB, afirma Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la FMI si fost ministru al finantelor. El considera ca piata monetara este destul de lichida, insa avertizeaza asupra problemelor care pot aparea in ianuarie si februarie.

Pentru dezamorsarea tensiunilor dintre banci - care cer dobanzi si de peste 10% - si Trezoreria statului, Tanasescu crede ca ar trebui diversificate instrumentele de imprumut si recladita increderea intre parti.

"Mecanismul «club loan» poate fi repetat, dar si alte tipuri de imprumut pot fi activate in asa fel incat finatarea sa se asigure fluent. Cel mai important este sa se recladeasca increderea intre sistemul bancar si institutiile statului pentru ca dobanzile sa arate un echilibru in linie cu realitatea economica. Aceasta incredere trebuie consolidata in asa fel incat pe termen mediu si lung sistemul bancar sa poata relua creditarea economiei reale la parametri normali si la costuri sustenabile."

In acelasi timp, el reaminteste ca Romania trebuie sa accelereze reformele structurale, in special in administratia publica centrala si locala, pentru a evita majorari de taxe.

"Nu cred ca in perioda de criza trebuie crescute taxele, de aceea nevoia de restructurare a cheltuielilor publice trebuie sa fie o prioritate la nivel national. Reformele sunt dureroase, dar necesare pentru a nu creste taxele sau a nu fi luate alte masuri care sa afecteze toata societatea."

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#bancar, #buget, #cheltuieli, #incredere, #reforme, #sistem, #tanasescu , #stiri FMI