Tanasescu, FMI: Romania are nevoie de un nou model de crestere economica

Miercuri, 15 Iulie 2009, ora 09:15
1314 citiri
Tanasescu, FMI: Romania are nevoie de un nou model de crestere economica

Romania are nevoie de un model de crestere care trebuie sa porneasca de la o realitate care nu a fost luata in considerare pana acum: nu avem sectoare de activitate care sa aduca valoare adaugata constanta la formarea PIB, indiferent de socurile externe sau interne care se produc, afirma Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la FMI.

"Cred ca actuala criza ne invata ca nu putem sa crestem la voia intamplarii fara o gandire de viitor, fara o strategie si fara vointa de a adapta rapid productia industriala, productia agricola si serviciile la cererea interna actuala.

Desigur, consumul este un motor important in cresterea economica a unei tari, dar in cazul Romaniei nu se poate continua cu un consum bazat pe un tip de cerere interna care nu are raspuns in oferta interna.

Cererea de consum trebuie adaptata la oferta de produse si servicii de pe piata interna astfel incat sa nu se mai produca dezechilibre externe majore, pentru ca altfel ne vom intoarce de unde am plecat in aceasta criza fara sa invatam lectiile necesare.

"Fostul ministru al finantelor considera ca, desi a reprezentat un element important de crestere economica in ultimii patru ani, consumul care s-a dezvoltat foarte mult a constituit si un element de destabilizare macrofinanciara din cauza ca s-a realizat cu preponderenta din credite externe.

In plus, constata ca aceasta cerere crescanda stimulata de reducerea fiscalitatii nu a reusit sa antreneze restructurarea pe masura a productiei interne pentru a putea raspunde unei cereri atat de mari.

"Productia interna a ramas ancorata in trecut, iar aceasta a facut ca intr-un interval de timp relativ scurt contul curent extern sa inregistreze deficite mari.

Chiar daca aceste deficite au fost finantate in mare parte de intrarile de investitii straine directe, decalajul dintre cererea interna si oferta interna a creat o vulnerabilitate mare, care s-a manifestat profund acum, pe timpul unei crize externe fara precedent.

Mai mult, sectoarele care in trecut au condus la crestere economica, bazate aproape in totalitate pe finantare externa, respectiv consumul si constructiile, au colapsat, ceea ce a condus la o contractie economica semnificativa."

Tanasescu estimeaza ca din cauza persistentei crizei financiare externe in trimestrele urmatoare, economia romaneasca va suferi si mai mult, iar revenirea pe crestere va avea loc doar odata cu redresarea pietelor vestice.

"Cred ca trimestrele II si III vor consemna o contractie mai mare, pentru ca din a doua jumatate a anului urmator sa inceapa o revenire graduala a cresterii economice.

El apreciaza ca primul sector care ar trebui reformat, dar si consolidat cu resurse financiare interne, dar si atrase din exterior este agricultura, pentru ca Romania sa iasa din capcana "cresterii economice importate".

O preconditie esentiala ar fi insa eficientizarea acestui sector, astfel incat sa fie alocate resurse suplimentare intr-un domeniu care pierde bani.

"Agricultura poate reprezenta in anii urmatori un motor al cresterii foarte important, iar reformarea domeniului va face ca aceasta sa nu mai fie un sector bun doar atunci cand ploua si este soare la timp." 

#FMI, # economie, # fiscalitate, # credite, # productie , #stiri FMI