Tanasescu (FMI): Romania poate accesa maxim 300% din cota ei de participare la Fond prin noul acord

Vineri, 07 Ianuarie 2011, ora 18:49
866 citiri
Tanasescu (FMI): Romania poate accesa maxim 300% din cota ei de participare la Fond prin noul acord

Noul acord cu Fondul Monetar International (FMI) va permite Romaniei sa acceseze pana la 300% din cota ei de participare, respectiv 3,1 miliarde DST (aproximativ 3,6 miliarde euro), a declarat pentru NewsIn reprezentantul tarii noastre la FMI, Mihai Tanasescu.

"Nu se stie inca valoarea imprumutului. Sunt reguli ale modului in care Fondul opereaza. Aceste reguli, cand este vorba de un acord stand-by, prevad ca o tara nu poate sa acceseze mai mult de 300% din cota ei de participare la Fond.

In traducere, Romania poate sa acceseze pana la 3,1 miliarde DST.

Dar in cadrul negocierilor de la Bucuresti urmeaza sa se stabilieasca, ori suma aceasta, ori o suma mai mica. Acestea sunt regulile", a spus Tanasescu.

El a mai declarat ca in cazul Comisiei Europene nu exista o regula. "Acolo se poarta discutie sa se vada.

Dar si cu CE o sa fie tot un acord precautionary", a precizat Tanasescu.

Presedintele Traian Basescu a declarat miercuri ca este nevoie ca guvernul roman sa incheie cu FMI un nou acord prin care Romania sa poata duce la capat consolidarea fiscala, fara ca aceasta sa insemne automat accesarea unor sume suplimentare de bani.

Conducerea executiva a Fondului Monetar International discuta vineri raportul privind ultima evaluare a acordului stand-by cu Romania, in urma caruia ar putea decide eliberarea celei de-a saptea transe de imprumut, in valoare de 900 milioane de euro. 

#tanasescu, # fmi, # fond , #stiri FMI