Tanasescu: reforma trebuie continuata

Miercuri, 27 Octombrie 2010, ora 17:43
953 citiri
Tanasescu: reforma trebuie continuata

Reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, a declarat miercuri ca este foarte important ca reforma structurala sa fie continuata, indiferent cat este dureroasa, sectorul privat avand un rol foarte important in infaptuirea reformei, relateaza NewsIn.

"Suntem intr-un proces de ajustare puternic. Inca ne confruntam cu politici care nu intotdeauna sunt percepute a fi predictibile.

Si atunci cred ca, in momentul de fata, noi, ca tara, trebuie sa demonstram un lucru simplu.

Trebuie sa demonstram ca un drum pe care noi l-am propus putem sa-l ducem pana la capat.

Va pot spune ca avem mari dificultati si vulnerabilitati in acelasi timp.

Avem si lucruri bune si lucruri mai putin bune. Avem un proces de consolidare fiscala foarte puternic si o sa va spun ca este unul dintre cele mai puternice procese de consolidare fiscala existente in Europa in momentul de fata, si nu numai in Europa.

Este dificil, cu multe pierderi, multe pierderi chiar politice, dar este un proces absolut normal si, daca vreti, de neinlocuit pentru aceasta tara, pentru a putea fi consolidata pe termen lung", a spus Tanasescu.

Potrivit acestuia, indiferent de costurile reformei, aceasta trebuie continuata.

"Cred ca, in momentul de fata, mesajul cel mai important pentru noi este sa incercam sa continuam a face aceasta reforma structurala, indiferent daca este dureroasa, pentru a putea crea o stabilitate puternica pentru cei care urmeaza.

Ori aici se pune intrebarea: cine sa faca acest lucru? Eu cred ca un rol important il va avea sectorul privat.

Segmentul privat doreste sa se intample ceva in aceasta tara, doreste sa existe o politica clara si coerenta. Exista o dorinta a segemtului privat enorma de a pune umarul ca aceasta tara sa mearga inainte", a mentionat Tanasescu.

El a spus ca este necesar ca politicile publice sa fie predictibile si sa vina in ajutorul sectorului privat.

"Exista o singura conditie, si anume ca politicile publice desemnate sa fie politici care vin in ajutorul segmentului privat, ca sa poata sa duca Romania inainte, sa fie politici publice care sa fie predictibile si intelese.

Si cred ca acest tip de cooperare, acest parteneriat intre segmentul privat, care trebuie sa devina motorul cresterii economice, si segmentul public, care trebuie sa asigure mai multa stabilitate si corerenta, este de fapt raspunsul la intrebarea: cum credeti ca ne dezvoltam si cum trebuie sa evoluam in cresterea economica din anii care urmeaza", a mai precizat reprezentantul Romaniei la FMI. 

#fmi, #reforma, #tanasescu , #stiri FMI